Украина и Турция продолжают сотрудничество в энергетической отрасли

08.06.2005, 11:15

В рамках государственного визита в Турцию Президента Украины Виктора Ющенко в Анкаре состоялось заседание Межправительственной украинско-турецкой комиссии по торгово-экономическому сотрудничеству. (укр.)

До складу української делегації, яку очолює віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Олег Рибачук, входить директор Департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Микола Євдощук.

Основними питаннями порядку денного засідання Комісії є поглиблення українсько-турецького співробітництва у таких важливих питаннях, як стандартизація і сертифікація, митна справа, енергетика, транспорт, машинобудування, будівництво, наука і технології, а також інтеграція обох країн до ЄС.

Актуальними питаннями розвитку українсько-турецького співробітництва у сфері енергетики є:

- підписання Угоди між урядами України та Турецької Республіки про співробітництво у галузі енергетики;

- реалізація спільних інфраструктурних проектів у газовому та електроенергетичному секторах, зокрема на території Турецької Республіки, у контексті розбудови транс'європейських мереж та об'єднання енергетичних ринків Європи, у т.ч. визначення та реалізація можливостей постачання природного газу з Ірану через територію України та Туреччини до ринків ЄС;

- відновлення переговорного процесу щодо реалізації Угоди між урядами України та Турецької Республіки про нафтопровідну систему Джейхан-Самсун, підписаної 18.06.97 у м. Анкарі.

Предметом Угоди між урядами обох країн про співробітництво у галузі енергетики є створення правової бази для подальшого розвитку і зміцнення взаємовигідного співробітництва між Україною та Турецькою Республікою у галузі енергетики.

Як передбачається, підписання зазначеної Угоди сприятиме подальшому розвитку співробітництва між двома державами, просуванню українських товарів та послуг на ємний турецький ринок і створить необхідні передумови для налагодження та розширення зв'язків між підприємствами і організаціями, що працюють у галузі енергетики, надасть можливість для розширення обміну науково-технічною інформацією між Україною та Турецькою Республікою.

Пріоритетним напрямком українсько-турецького співробітництва у нафтогазовій сфері є збільшення транзитних потужностей газотранспортної системи України у напрямку Балканських країн та Туреччини і забезпечення безперебійної передачі обсягів російського природного газу до Туреччини територією України.

Україна також зацікавлена у реалізації будівництва газопроводу для транспортування іранського природного газу територією Туреччини та внесла пропозицію Ісламській Республіці Іран щодо залучення представників Туреччини до участі у робочій групі з питань реалізації зазначеного проекту.

Розроблення механізмів реалізації Угоди серед іншого має включати визначення маршрутів будівництва нафтопровідної системи Джейхан-Самсун із забезпечення транспортування іранської нафти у Європу, а також вирішення фінансових питань будівництва нафтопроводу.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також