Разработан законопроект об учреждениях здравоохранения

19.07.2005, 11:30

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам здравоохранения, материнства и детства рекомендует парламенту принять за основу проект закона об учреждениях здравоохранения. (укр.)

Метою законопроекту є удосконалення організаційно-правових та економічних засад діяльності закладів охорони здоров'я, законодавче визначення їх статусу та врегулювання правових та економічних відносин між закладами охорони здоров'я та іншими суб'єктами.

У законопроекті, вважають члени Комітету, зроблена спроба вирішити системні проблеми охорони здоров'я України. Так доволі вдале визначення термінів "медична допомога" та "медична послуга" створюють умови розвитку правових відносин в охороні здоров'я. Також позитивним є визначення статусу закладів охорони здоров'я як суб'єктів самостійного господарювання та створення умов для врегулювання гарантій та можливостей держави щодо надання якісних медичних послуг населенню.

Водночас, зазначили члени Комітету, законопроект не враховує встановлені Бюджетним, Господарським, та Цивільним кодексами принципи бюджетного фінансування, організаційної структури управління та статусу закладів охорони здоров'я. Зокрема, текст законопроекту не визначає, яким саме чином заклади охорони здоров'я будуть функціонувати в нових умовах господарювання. Також проект закону приділяє зайву увагу питанням, що вже врегульовані чинним законодавством.

Комітет пропонує проект закону за основу та доопрацювати його з урахуванням пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также