ДК "Газ Украины" начала заключение договоров с 515 предприятиями ТКЭ на поставку газа

22.09.2005, 17:42

ДК "Газ Украины" НАК "Нафтогаз Украины" начала заключение договоров на поставки природного газа в новом отопительном сезоне 2005-2006 годах с 515 предприятиями коммунальной теплоэнергетики, котельными промышленных предприятий, которые обеспечивают теплом население, бюджетные учреждения и организации. (укр.)

Станом на 22 вересня рівень розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики з Компанією за спожитий у 2005 р. природний газ зріс у порівнянні з минулим роком на 5% і становить 80% (за аналогічний період 2004 р. - 75%), а сума боргу за використаний енергоносій зменшилась у поточному році на 43 млн. грн. (220 млн. грн. у 2005 р. проти минулорічних 263 млн. грн.).

Повністю розрахувалось з Компанією за спожитий у 2005 р. природний газ 321 підприємство комунальної сфери, більш як на 90% - 274 підприємства, на 80%-90% - 103 підприємства, менше ніж на 80% - 243 підприємства.

"Відповідно до урядових вимог щодо постачання природного газу споживачам лише за умови його 100%-ої оплати, договори на постачання цього енергоносія укладатимуться з тими підприємствами ТКЕ, які забезпечили повні розрахунки, - зазначає перший заступник генерального директора ДК "Газ України" Іван Варга. - Водночас, значна частина підприємств комунальної теплоенергетики Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, частково Рівненської, Сумської та деяких інших областей через недостатній рівень розрахунків ще не готові до укладання договорів з ДК "Газ України". Ми поінформували про це обласні державні адміністрації та керівників підприємств ТКЕ-боржників. Повідомили також, що до 1 жовтня вони мають повністю розрахуватися за спожитий у 2005 році природний газ".

"У разі недотримання підприємствами ТКЕ умов договорів і несплаті повної вартості спожитого у 2005 році природного газу, вся відповідальність за забезпечення теплом населення покладається, згідно чинного законодавства, на керівництво місцевих органів влади, - підкреслює Іван Варга. - В такому випадку Компанія рекомендуватиме підприємствам-боржникам укладати договори на постачання енергоносія з ДП "Газ-тепло" НАК "Нафтогаз України", яке повністю контролюватиме фінансові потоки таких підприємств комунальної теплоенергетики".

Для активізації підготовки до нового опалювального сезону, підвищення рівня розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики керівники ДК "Газ України" проводять наради в регіонах, беруть участь у спільних нарадах керівництва облдержадміністрацій, місцевих органів влади, підприємств ТКЕ.

Під час виїздів до регіонів керівники Компанії надають також допомогу у використанні в господарській діяльності теплоенергетиків нового законодавства, зокрема, положень Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

"НАК "Нафтогаз України" надала дочірній компанії "Газ України" ресурси, необхідні для повного забезпечення потреб усіх споживачів природного газу", - наголошує Іван Варга. - "Однак, неодмінною умовою сталого забезпечення споживачів, в тому числі й підприємств комунальної теплоенергетики, є повні розрахунки за спожитий енергоносій".

Станом на 22.09.05 ДК "Газ України" купує з ресурсів НАК "Нафтогаз України" природний газ для підприємств ТКЕ за ціною 153,75 грн. (без ПДВ) за 1000 куб.м. Підприємствам комунальної теплоенергетики Компанія реалізує природний газ за такою ж ціною.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також