Разработаны изменении к Уголовный кодекс Украины

28.09.2005, 13:03

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменении в Уголовный кодекс Украины (относительно противодействию коррупции и преступлениям в сфере служебной деятельности). (укр.)

Цей проект закону поданий народними депутатами України Стретовичем В. М., Буйком Г. В.

Зміни, запропоновані законопроектом, спрямовані на розширення та удосконалення дії норм статей 55, 191, 366, 368, 372 чинного Кримінального кодексу України та введення до Кримінального кодексу України статей 364-1, 364-2, 372-1 з урахуванням нових форм злочинності та видів злочинів.

Автори аргументували необхідність прийняття змін до Кримінального кодексу України ситуацією, яка склалася в державі і за якою система державних та правоохоронних органів пронизана корупційними зв'язками та використовується задля задоволення комерційних та інших особистих інтересів, що створює соціальну напругу в суспільстві.

Законопроект спрямований на позбавлення службових осіб можливості уникати кримінального покарання та нехтувати своїми посадовими обов'язками з причини недосконалого викладення норм діючого законодавства.

На засіданні Комітету зазначалося, що запропоновані зміни до Кримінального кодексу України дозволять законодавчо закріпити визнання типових корупційних (за своєю суттю) діянь кримінально караними та нададуть можливість ефективної боротьби з корупцією. Одночасно вони сприятимуть розслідуванню та розкриттю злочинів у сфері службової діяльності а також зменшенню зловживань з боку службових осіб правоохоронних органів, зокрема щодо переслідування фізичних та юридичних осіб в інтересах певних осіб або їх груп. Додатково зміни до деяких існуючих статей Кримінального кодексу направлені на однакове застосування норм та запобігання подвійному тлумаченню їх змісту, оскільки така можливість створює передумови корупції.

Законопроект закріплює норми, які, у відповідності зі ст. 19 Конституції України, чітко визначають межі діяльності службових осіб державних органів, порушення яких призведе до кримінальної відповідальності. На думку народних депутатів, це посилить профілактичний вплив Кримінального кодексу України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також