Готов ко второму чтению законопроект "Об утверждении Общегосударственной программы развития минерально-сырьевой базы Украины

30.09.2005, 12:58

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендует парламенту принять во втором чтении законопроект "Об утверждении Общегосударственной программы развития минерально-сырьевой базы Украины на период до 2010 года". (укр.)

Документ стосується програми розвитку мінерально-сировинної бази, яка є основою виробництва понад 90 відсотків продукції важкої промисловості України. Від стану цього комплексу, вважають члени Комітету, безпосередньо залежить ефективність подальшого економічного і соціального розвитку держави.

В проекті закону визначені основні завдання щодо вдосконалення методів вивчення і оцінки запасів корисних копалин, впровадження ефективних технологій і технічних засобів для розвідки родовищ, проведення геологічних режимних спостережень та розв'язання геологічних проблем в окремих регіонах, розвідки і дорозвідки перспективних родовищ, підготовки їх до промислового освоєння тощо. Також намічені способи визначення механізмів виконання зазначеної програми (нормативно-правове, організаційно-технічне, наукове, фінансове забезпечення).

В процесі доопрацювання законопроекту було приділено увагу техногенним родовищам, визначенню заходів на забезпечення їх використання. Обсяги відходів збагачення і переробки мінеральної сировини, що містять цінні корисні копалини і мають промислове значення, перевищують в Україні 25 мільярдів тонн. Потенційна їх вартість, за попередніми розрахунками, обчислюється десятками мільярдів доларів.

Пропозиції, що містяться в проекті програми, сприятимуть подальшому розвитку мінерально-сировинної бази в Україні, зменшенню залежності держави від імпорту окремих видів корисних копалин.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також