При необходимости Украина может поставить "на крыло" еще 10-20 самолетов

26.10.2006, 13:04

Если возникнет необходимость и будут необходимые заявки от НАТО УАТК может поставить "на крыло" дополнительно еще 10-20 самолетов. (укр.)

Про це сьогодні, 25 жовтня, повідомив під час брифінгу генеральний директор Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" Віталій Попов.

Як зазначив Віталій Попов, "Українська авіаційна транспортна компанія" має великий досвід здійснення авіаційних транспортних перевезень в інтересах військових відомств не тільки України, а й закордонних країн.

Так, протягом 2005-2006 років УАТК забезпечувало виведення українського миротворчого контингенту з Іраку та успішно провело перекидання з Румунії до Афганістану та у зворотному напрямку багатонаціональної бригади країн Південно-Східної Європи "Seebrig" (36 рейсів літаками Іл-76). Крім того, в рамках підтримки Багатонаціональних сил зі сприяння безпеки в Афганістані було забезпечено перевезення литовського (4 рейси) та канадського (19 рейсів) миротворчих контингентів.

Компанія УАТК також є надійним партнером ООН і надає транспортні послуги для перевезення миротворчих контингентів під час ротацій, а також в ході реалізації гуманітарних програм. Зокрема, за останні два роки літаки УАТК забезпечили транспортування ротацій українських миротворчих контингентів у Косовому, Лівані і Ліберії, перевезення майна Африканського Союзу у Судані на замовлення Міністерства оборони Канади (55 рейсів).

Протягом вже 8 років екіпажі УАТК задіяні до виконання гуманітарних програм ООН на Балканах, в країнах Африки та Близького Сходу. Так, в рамках програми "Лист по допомогу" літаки Іл-76 компанії забезпечували доставку гуманітарних вантажів у важкодоступні райони Косового та Конго.

У минулому році літаки УАТК здійснили перевезення мобільного госпіталю МНС України до Пакистану та Ірану, а в цьому році доставили гуманітарні вантажі в Іран. Киргизтан та Індонезію. Також УАТК продовжує виконання Всесвітньої продовольчої програми ООН щодо забезпечення гуманітарних операцій в Судані.

- На сьогодні ми маємо 20 літаків, які мають льотну придатність і виконують контракти ООН та WFP. Якщо виникне потреба і будуть відповідні заявки від НАТО ми можемо поставити "на крило" додатково ще 10-20 літаків, - підкреслив Віталій Попов.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також