В Португалии проходят Консультации Украина-НАТО на уровне министров обороны

05.10.2006, 11:24

Во время Консультаций Украина-НАТО планируется обсудить то, как военно-политическое руководство Украины видит угрозы на национальном и региональном уровнях и подготовку силовых структур для локализации этих угроз, сообщил министр обороны Украины. (укр.)

Сьогодні, 5 жовтня, у португальському місті Сінтра відбудеться третій раунд Консультацій Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Для участі у цьому заході до Португалії прибула українська делегація на чолі з міністром оборони України Анатолієм Гриценком. До складу делегації увійшли, зокрема, виконуючий обов'язки секретаря РНБО України Володимир Горбулін, заступник Секретаря РНБО України - співголова спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи Сергій Пирожков, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах, заступник міністра закордонних справ України Володимир Хандогій, заступник глави Місії України при НАТО з оборонних питань генерал армії України Володимир Шкідченко та інші офіційні особи.

- Під час Консультацій Україна-НАТО ми плануємо говорити про те, як військово-політичне керівництво України бачить загрози на національному та регіональному рівнях, про підготовку силових структур для локалізації цих загроз, - зазначив міністр оборони України Анатолій Гриценко по прибутті до Португалії.

Також в ході Консультацій представники української делегації планують обговорити з колегами з НАТО питання поширення досвіду запровадження цивільного контролю над армією та іншими силовими структурами.

- Саме тому до складу нашої делегації увійшли представники високого рівня з Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки, МВС, Служби зовнішньої розвідки, Прикордонної служби України.

Анатолій Гриценко також додав, що під час засідання українська сторона поінформує учасників Консультацій про те, що зроблено з часу останньої зустрічі у подібному форматі, яка відбулася на початку червня у Брюсселі.

- Україна провела низку серйозних військових навчань, військове керівництво чітко визначило завдання для кожного бойового полку та бригади, започаткувавши угорський досвід. На сьогодні кожна військова частина має свій формуляр, в якому визначено її бойові завдання та можливості, затверджені міністром оборони та начальником Генерального штабу особисто. Таким чином, введено критерії оцінки бойової готовності та здатності бойових одиниць української армії, - повідомив Анатолій Гриценко.

В ході Консультацій планується також підписати Лист про наміри щодо започаткування Мережі партнерства Україна-НАТО стосовно підвищення обізнаності громадянського суспільства.

Очікується, що в перервах засідань міністр оборони України Анатолій Гриценко проведе робочі зустрічі з міністром Національної оборони Португальської Республіки паном Нуно Северіаном Теіксейрою та міністром охорони краю Литовської Республіки паном Юозасом Олекса.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також