Началась ротация украинских миротворце в Либерии

28.10.2006, 13:24

В рамках очередной ротации в Украину вернулась первая группа украинских миротворцев - 100 военнослужащих 56-го отдельного вертолетного отряда Вооруженных Сил Украины, который выполняет задание сил Миссии ООН в Либерии. (укр.)

Сьогодні, 28 жовтня, в рамках чергової - шостої - ротації в Україну повернулася перша група українських миротворців 56-го окремого вертолітного загону ЗС України, який виконує завдання сил Місії ООН у Ліберії.

О 10.40 у Миколаєві здійснив посадку літак Ту-154 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційно-транспортна компанія", який доставив на Батьківщину 100 військовослужбовців 56-го ОВЗ.

Наступний - другий - етап ротації заплановано провести протягом 30 жовтня - 1 листопада. В ході цього етапу до Ліберії буде відправлено 105 українських миротворців, а в Україну повернеться така ж кількість військовослужбовців.

Загалом ротація проходитиме у чотири етапи. Протягом трьох етапів рейсами Ту-154 буде проведено повну заміну особового складу українського миротворчого контингенту, а під час завершального - четвертого - етапу буде проведено заміну авіаційної техніки загону - 4 вертольотів Мі-8МТ. Заміну вертольотів буде здійснено за допомогою рейсу літака Ан-124-100 "Руслан" АНТК ім. Антонова.

Загалом в ході чергової ротації до Ліберії буде доставлено 300 військовослужбовців загону, а на Батьківщину повернуться 298 миротворців.

56-й окремий вертолітний загін ЗС України виконує завдання у складі Місії ООН у Ліберії з січня 2004 року.

Загальна чисельність загону - 300 військовослужбовців. На озброєнні загону знаходяться 8 вертольотів Мі-8 та 6 вертольотів Мі-24. Серед основних завдань Місії ООН у Ліберії, що виконують українські авіатори, - перевезення персоналу Місії та високоповажних осіб, перевезення вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених, польоти спостереження, повітряне супроводження переміщення військ.

Необхідно наголосити, що миротворці 56-го ОВЗ попередньої ротації зробили вагомий внесок у шляхетну справу підтримання миру в цій країні. За півроку виконання завдань Місії ООН у Ліберії підлеглі льотчика 1-го класу полковника Ігоря Бевзи здійснили майже 3000 польотів під час яких провели у африканському небі більше 2700 годин, перевезли понад 15 тисяч пасажирів та майже 375 тонн вантажу.

Серед головних та найважливіших завдань, які з честю виконали українці - забезпечення безпеки перебування та пересування Генерального Секретаря ООН під час його візиту до Ліберії, виконання оперативних завдань з віддаленого від базового табору майданчику Грінвіл. Наші вертолітники взяли участь у 17 спільних навчаннях і операціях командування сил Місії ООН.

Крім того, щодня українські миротворці здійснювали патрулювання кордонів з сусідніми Ліберії країнами, доставку продуктів харчування населенню районів, недоступних для інших видів транспорту крім вертольоту, перевезення військовослужбовців сил Місії ООН та багато інших.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також