Украина готова увеличить свой миротворческий контингент в Косово

13.12.2006, 11:06

Украина готова увеличить свой миротворческий контингент в Косово в случае предоставления финансовой помощи со стороны США, сообщил министр обороны Украины Анатолий Гриценко, находясь с визитом в Косово. (укр.)

- Якщо буде таке звернення з боку США про збільшення контингенту - ми його підтримаємо за умови, якщо буде фінансова допомога з боку США на утримання батальйону, - повідомив глава українського оборонного відомства.

Анатолій Гриценко також додав, що це питання свого часу обговорювалося з екс-міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом. Адже Міністерство оборони США хотіло би збільшити свою присутність в Іраку та Афганістані за рахунок зменшення в Косовому.

Він також підкреслив, що участь у миротворчій місії у Косовому для українських миротворців дуже корисна, оскільки надає досвід взаємодії з арміями інших країн.

- На утримання нашого миротворчого контингенту у Косовому з держбюджету в цьому році було витрачено $3,4 мільйони. Наступного року планується витратити $3,9 мільйонів. Але утримання миротворчого контингенту є ефективним використанням коштів, оскільки військовослужбовці повертаються із значним придбаним досвідом, - підкреслив Анатолій Гриценко.

У той же час він додав, що загальна сума витрат на утримання контингенту в основному залежить від його чисельності. Також враховується рівень ризику, який, у Косовому значно нижчий, ніж в Іраку, враховуючи тамтешню військову обстановку, і нижчий ніж в Ліберії - із-за санітарно-епідеміологічної ситуації .

Говорячи про грошове забезпечення українських миротворців у Косовому, глава оборонного відомства зазначив, що у порівнянні з американськими військовими українські миротворці отримують в 3-4 рази менше. Зокрема, рядовий українського миротворчого контингенту отримує приблизно $540 в місяць, а командир контингенту - близько $900.

Варто додати, що на сьогодні миротворчу місію у Косовому виконують 179 військовослужбовців національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "Схід" сил КФОР.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також