В Брюсселе прошло заседание Комиссии Украина-НАТО

09.06.2006, 11:32

Украинская делегация во главе с министром обороны Украины Анатолием Гриценко приняла участие в заседаниях Комиссии Украина-НАТО и Совета евроатлантического партнерства на уровне министров обороны, которые проходили в штаб-квартире НАТО. (укр.)

8 червня у штаб-квартирі НАТО (Брюссель) відбулися чергові засідання Комісії Україна-НАТО та Ради Євроатлантичного партнерства на рівні міністрів оборони, в яких на чолі української делегації взяв участь в. о. міністра оборони України Анатолій Гриценко.

До складу делегації також увійшли: перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко, глава Місії України при НАТО Костянтин Морозов, заступник глави Місії України при НАТО з військових питань Володимир Шкідченко, керівник Департаменту з питань воєнної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Сергій Хімченко та заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Князь.

У ході засідання Комісії Україна-НАТО Міністр оборони України поінформував представників Альянсу про сучасну політику нашої держави у сфері оборони та безпеки, напрями розвитку Збройних Сил України та плани щодо подальшої участі України в міжнародних миротворчих операціях.

Під час засідання Анатолій Гриценко презентував міністрам оборони держав-членів НАТО англомовне видання Білої книги "Оборонна політика України - 2005", яка відтепер видаватиметься щороку.

Також глава оборонного відомства розповів про перебіг подій щодо створення парламентської коаліції після виборів до Верховної Ради України, наголосивши на незмінності стратегічного зовнішньополітичного курсу держави, визначеного Президентом України.

Крім того, увага була приділена проведенню міжнародних військових навчань на території України у 2006 році. У цьому контексті Анатолій Гриценко поінформував учасників засідання про дії Уряду України, зазначивши, що підготовчі заходи здійснюються згідно з попередньо погодженим графіком, а власне військові навчання проводитимуться виключно за наявності правових підстав. Він висловив переконання, що найближчим часом Верховна Рада України ухвалить внесений Президентом України проект Закону, яким зазначене питання буде врегульоване.

Анатолій Гриценко повідомив, що за відсутності рішення Верховної Ради України щодо проведення навчань, після консультацій з Міністерством оборони Великої Британії перенесено на більш пізній термін двосторонні військові навчання "Тугий вузол - 2006", що мали розпочатися 14 червня цього року. Водночас, продовжується підготовка до проведення п'яти навчань, запланованих на більш пізні терміни.

Представники Альянсу з розумінням віднеслися до ситуації, що наразі склалася з проведенням навчань на території України. Вони підтвердили підтримку курсу України на приєднання до НАТО та, у свою чергу, висловили готовність і в майбутньому надавати будь-яку допомогу у контексті реформування сектору оборони та безпеки.

У той же день відбулося засідання Ради євроатлантичного партнерства за участю делегацій 46 держав-членів НАТО та партнерів, у тому числі країн колишнього СРСР.

У ході засідання міністри оборони держав-членів та партнерів Альянсу обговорили низку актуальних питань, які є на порядку денному програми ПЗМ. Зокрема, питання участі партнерів в операціях під проводом НАТО, а саме ISAF в Афганістані, KFOR у Косово, Тренувальній місії в Іраку, а також в антитерористичній операції "Активні зусилля" у Середземному морі.

Серед інших питань, до яких була прикута увага учасників засідання, було поглиблення співробітництва між державами-членами та партнерами Альянсу у контексті боротьби з тероризмом.

У ході зустрічі також відбувся обмін думками з питань розвитку євроатлантичного партнерства, у тому числі у контексті трансформації Альянсу.

Під час візиту у штаб-квартирі НАТО відбулася низка двосторонніх зустрічей Міністра оборони України, зокрема з Генсекретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером, Міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом, Міністром оборони Болгарії Веселином Блізнаковим, представниками українських та іноземних засобів масової інформації.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також