Энергетический самит в Вильнюсе начал практический этап реализации проекта Одесса-Броды-Плоцк

12.10.2007, 14:46

Энергетический самит в Вильнюсе стал реальным шагом в долгосрочном процессе между странами и государственными компаниями по реализации проекта Одесса-Броды-Плоцк. (укр.)

Підписанню Договору між відповідними Міністерствами Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України щодо співробітництва в енергетичній сфері та договору між Державною Нафтовою Компанією Азербайджану, Грузинською нафтовою та газовою корпорацією, литовською компанією "Клайпедос нафта", нафтотранспортною компанією ПЕРН "Пшиязнь" Республіки Польща та ВАТ "Укртранснафта" щодо розширення Міжнародного Трубопровідного підприємства "САРМАТІА" передувала кропітка і довготривала робота експертних груп компаній, міністерств і відомств. Завдяки активній та конструктивній позиції Президента України, а також партнерів з Азербайджану, Грузії, Литви та Польщі вдалося дійсно розпочати практичну реалізацію проекту Одеса-Броди-Плоцьк.

На сьогоднішній день, можна з впевненістю стверджувати, що на Енергетичному самміті у Вільнюсі було здійснено прорив у відносинах не тільки між нафтовими і нафтотранспортними компаніями, а і між державами.

Документальне оформлення МТП "САРМАТІЯ" із розширеним колом учасників дозволить посилити енергетичну безпеку країн, здійснити реальні кроки в напрямку диверсифікації джерел та маршрутів постачання вуглеводнів з Каспійського регіону на європейські та міжнародні ринки, а також забезпечити незворотність процесу добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського міста Плоцьк.

Участь в реалізації цього проекту п'яти країн свідчить про їх реальні наміри стати енергетичним мостом, який з'єднає райони видобутку вуглеводнів Каспійського регіону та споживачів країн Європейського Союзу. Сторони взяли на себе зобов'язання щодо якомога скорішої адаптації технічних, екологічних та технологічних стандартів країн відповідно до стандартів Євросоюзу.

Особливого значення при цьому має позиція Азербайджану, який, приєднавшись до МТП "САРМАТІА", юридично закріпив свою участь в проекті "Одеса-Броди-Плоцьк" та вперше підтвердив наміри забезпечити до 2009 року необхідні обсяги Каспійської нафти для європейських споживачів.

Разом з тим, слід відзначити, що підписання договорів не є спрямованою дією проти якоїсь конкретної держави чи союзу держав. Стаття 7 міжурядового договору чітко визначає, що треті сторони можуть приєднатися до даного договору і тому ми завжди відкриті до діалогу і розвитку партнерських відносин з усіма країнами без винятку.

Договір підписаний між Державною Нафтовою Компанією Азербайджану, Грузинською нафтовою та газовою корпорацією, литовською компанією "Клайпедос нафта", нафтотранспортною компанією ПЕРН "Пшиязнь" Республіки Польща та ВАТ "Укртранснафта" щодо розширення Міжнародного Трубопровідного підприємства "САРМАТІА" передбачає початок практичної реалізації проекту транспортного енергетичного коридору. Він значно розширить рамки проекту Одеса - Броди - Плоцьк, який стане складовою частиною згаданого коридору.

На першому етапі передбачається, шляхом розширення кола учасників МТП "САРМАТІА", збільшити статутний фонд підприємства та розробити детальне техніко-економічне обґрунтування проекту енергетичного транспортного коридору. Це ТЕО буде базуватися на рамковому бізнес-плані проекту Одеса - Броди - Плоцьк, який був розроблений за фінансової допомоги Європейської Комісії. При цьому частки акцій в оновленій "САРМАТІЇ" будуть розподілені наступним чином - державні компанії Азербайджану, Грузії, Польщі та України отримають по 24,75%, а литовська компанія "Клайпедос нафта" - 1%.

Відповідно до досягнутих домовленостей у Вільнюсі, вже сплановані і будуть здійснюватися першочергові кроки. Найближчим часом пройдуть позачергові збори акціонерів МТП "САРМАТІА", компанії здійснять в якомога коротші терміни всі необхідні процедури щодо повномасштабного входження до складу МТП "САРМАТІА", завершать роботу щодо внесення змін до Установчого договору підприємства та паралельно завершать роботу по підготовці технічного завдання на розробку ТЕО. Крім того, буде оголошено тендер на вибір розробника ТЕО, який буде проводитися на прозорих та справедливих засадах. Рішення щодо вибору переможця буде прийматися відповідно до духу взаєморозуміння, якого вже досягнуто на теперішній час між майбутніми акціонерами.

Всі ці завдання є першочерговими і ми розраховуємо на активну співпрацю наших нових партнерів по МТП "САРМАТІА" і їх виконання у найближчій перспективі.

Після завершення розробки ТЕО, його буде детально проаналізовано акціонерами підприємства і буде прийнято рішення щодо подальших практичних дій з реалізації проекту транспортування вуглеводнів з регіону Каспійського моря на європейські та міжнародні ринки та підписано нову угоду щодо розподілу обов'язків та відповідальності сторін. При цьому, всіма акціонерами підприємства було прийнято одностайне рішення стосовно відкритості даної угоди для третіх сторін, аналогічно як це було зафіксовано в між міністерському договорі.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також