ДК "Газ Украины" инициирует ввод инвестиционной составляющей в тарифах по транспортировке и поставке газа

25.10.2007, 11:43

24 октября в ДК "Газ Украины" под председательством главы правления НАК "Нафтогаз Украины" Евгения Бакулина и председателя совета директоров ДК "Газ Украины" Сергея Зубова" состоялось совещание с руководителями предприятий по газопоставкам и газификации (облгазов). (укр.)

На нараді обговорювалися питання підвищення безпеки користування газорозподільними мережами, необхідності розробки облгазами інвестиційних програм та включення до тарифів на транспортування та постачання природного газу інвестиційної складової.

Врахування в тарифах інвестиційної складової надасть можливість підприємствам з газопостачання та газифікації значно збільшити обсяги відрахувань на утримання, ремонт та реконструкцію газорозподільних мереж. Це забезпечить вчасне й в повному обсязі проведення діагностичних і ремонтних робіт та підвищить безпеку користування газорозподільними мережами.

Наприкінці 2006 року ДК "Газ України" запропонувала облгазам більш удосконалені умови договорів на користування майном, що не підлягає приватизації. Відповідно до нових умов договорів чітко визначений обсяг відрахувань на відновлення майна (у розмірі 4% від його залишкової вартості), встановлені штрафні санкції за ненадання передбаченої договором звітності та невиконання планів фінансування робіт з ремонту та розвитку майна.

Протягом 2007 року більшість облгазів, які прийняли більш жорсткі умови користування газорозподільними мережами, значно покращили фінансування робіт з їх ремонту та реконструкції. За перше півріччя 2007 року рівень виконання умов договорів зріс майже до 90% (2002-06 рр. - 60%). Однак зазначених коштів недостатньо для проведення на газорозподільних мережах ремонтних та відновлювальних робіт в повному обсязі, необхідному для їх безпечного використання.

За підсумками наради робочій групі із представників ДК "Газ України" і підприємств з газопостачання та газифікації доручено розробити проект Порядку встановлення та перегляду тарифів для ліцензіатів з транспортування та постачання природного газу розподільними газовими мережами з урахуванням інвестиційної програми та надати його на розгляд Міністерства палива та енергетики України.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також