Японские специалисты помогают оценить эффективность работы украинских электростанций

25.10.2007, 18:00

В Министерстве топлива и энергетики Украины состоялась презентация Исследования повышения эффективности работы электростанций. (укр.)

В Мінпаливенерго відбулась презентація Пілотного дослідження щодо формування проектів підвищення ефективної роботи електростанцій (проекти JI - спільного впровадження) України підготовлений дослідницькою групою Японського Банку Міжнародного Співробітництва (ЯБМС).

Під час презентації заступник міністра палива та енергетики України Володимир Макуха високо оцінив підхід японської сторони щодо методів дослідження.

"Традиційно ґрунтовний підхід, який завжди демонструють наші японські колеги, допоможе в реалізації спільного проекту, що дозволить після його реалізації значно знизити фінансове навантаження на українські енергетичні об'єкти", - зазначив посадовець.

Також зам міністра зазначив, що на даний момент в Україні існує вся нормативно-правова база для реалізації проектів спільного впровадження, як механізму виконання Кіотського протоколу.

Слід зазначити, що вже зараз між Україною та Японією ведеться робота по можливій співпраці через аналіз стану української енергетики та через складання інвентарних списків об'єктів.

З свого боку НАК "ЕКУ" запропонувала для розгляду японській стороні перспективні проекти реконструкції теплових станцій та розподільних мереж.

Співробітництво проходить в рамках Угоди між урядом України та урядом Японії про технічне співробітництво та грантову допомогу, яке було підписане 10 жовтня 2004 року в Токіо.

З Української сторони на презентації були присутні заступник міністра палива та енергетики України Володимир Макуха, керівник відділу європейської інтеграції Сергій Бевз, віце-президент з інвестиційних питань НАК "ЕКУ" Олександр Яшта, в. о. віце-президента з питань дистрибуції НАК "ЕКУ" Сергій Чех, представники НКРЄ.

До складу японської делегації увійшли: Нобору Секі (лідер групи) старший інженер, спеціаліст із планування виробництва енергії компанії TEPCO, Кійоші Катаока та Шігенобу Хірано старші інженери, спеціалісти із обладнання теплових електростанцій компанії TEPCO, Йошікадзу Тераї експерт зі схеми проектів JI, а також економісти, відповідальні за фінансовий та економічний аналізи компанії TEPCO.

У 1992 році була підписана Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (РКЗК), а у 1997 році - Кіотський протокол до неї. Предметом Кіотського протоколу є обмеження та зниження викидів парникових газів в 2008-2012 рр. усіма країнами, які його ратифікували. За точку відліку парникових газів був взятий 1990 рік. Згідно з протоколом для кожної країни встановлюється максимально припустима межа викидів.

Кіотський протокол пропонує кілька механізмів. Перший - торгівля квотами. Якщо країна не використовує на 100% дозвіл на викид парникових газів (квоту), вона може продати його іншій державі. Другий механізм - проекти спільного впровадження. Згідно з Кіотським протоколом, розвинуті держави разом з країнами з перехідною економікою можуть здійснювати спільні проекти зі зниження викидів на територіях цих країн, а потім "ділити" отриманий ефект - "передавати" один одному отримані "одиниці зниження викидів".

Згідно з науковими прогнозами, за умови повного виконання й ратифікації протоколу всіма сторонами конвенції, до 2050 року ці заходи змогли б зменшити глобальну температуру на 0,02-0,28 градуси.

Україна ратифікувала Кіотський протокол 4 лютого 2004 року і на сьогодні в основному виконала всі необхідні передумови для отримання права застосовувати його механізми.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також