В Одессе открывается планирующая конференция учений "Си Бриз-2007"

14.03.2007, 11:10

Многонациональные военные учения содействуют улучшению имиджа Украины как государства, которое старается иметь хорошие отношения с другими странами, считает начальник Генерального штаба - Главнокомандующий Вооруженных Сил Украины генерал-полковник Сергей Кириченко. (укр.)

Сьогоднi, 14 березня, в Одесі розпочинає роботу головна плануюча конференція з підготовки двостороннього українсько-американського тактичного навчання військово-морських сил із запрошенням представників інших країн "Сі Бриз-2007". А сьогодні, прибувши до Одеси для участі в цьому заході, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал- полковник Сергій Кириченко провів прес-конференцію у приміщенні обласної Держадміністрації.

Говорячи про користь участі підрозділів Збройних Сил України у міжнародних навчаннях, генерал-полковник Сергій Кириченко наголосив:

- Багатонаціональні військові навчання сприяють підвищенню іміджу України як держави, яка намагається мати добрі стосунки з іншими країнами, яка намагається показати свою миролюбну політику через спілкування військовослужбовців на полігонах.

За словами начальника Генерального штабу, Збройні Сили України мають 12-річний досвід проведення та участі у багатонаціональних навчаннях.

- Другий позитивний момент для України у проведенні подібних навчань полягає у тому, що під час їх проведення українські військовослужбовці вивчають позитивний досвід наших друзів, партнерів, сусідів для того, щоб втілити його в практику підготовки підрозділів Збройних Сил України.

Як зазначив генерал-полковник Сергій Кириченко, не можна не враховувати й економічну вигоду від проведення багатонаціональних навчань на території України. Адже іноземні учасники навчань обслуговуються саме нашими підприємствами різних форм власності.

- Якщо у середині дев'яностих років іноземні учасники везли із собою в Україну навіть питну воду, то зараз такого вже немає, - відзначив генерал-полковник Сергій Кириченко. - Всі учасники навчань користуються водою, продуктами харчування, паливно-мастильними матеріалами, які закуповуються в Україні. Тому тепер вони везуть до нас не воду, а кошти, які працюють на економіку нашої держави.

Начальник Генерального штабу поінформував учасників прес-конференції, що навчання Сі Бриз-2007 - одне з 5 міжнародних навчань, які планується провести в Україні цього року. Воно проходитиме в акваторії Чорного моря та на полігоні Широкий лан. За словами начальника Генерального штабу ЗС України, до цього заходу будуть залучені 1200 військовослужбовців, у тому числі 400 українських військовиків, а решта 800 представлятимуть армії 13 країн світу.

Говорячи про фінансову сторону навчань, Головнокомандувач ЗС України зазначив, що кожна країна - учасник самостійно фінансуватиме участь свого армійського підрозділу.

- Загалом на проведення 5 військових навчань із залученням підрозділів іноземних держав на території України заплановано 6 мільйонів гривень. Причому ці кошти передбачаються не окремим рядком бюджетного фінансування, а розписом на бойову підготовку Збройних Сил України, - наголосив начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Сергій Кириченко.

Двостороннє українсько-американське тактичне навчання військово-морських сил "Сі Бриз-2007", яке проводитиметься в дусі програми НАТО "Партнерство заради миру", повинно стати наймасштабнішим навчанням у 2007 році. Активну фазу маневрів заплановано провести на території Одеської та Миколаївської областей і задіяти Західну військово-морську базу ВМС України, загальновійськовий полігон "Широкий Лан", два морські полігони, острів Тендрівська коса, одеський аеродром "Шкільний", морські порти Одеса та "Південний".

В ході активної фази маневрів його учасники планують відпрацювати спільні дії багатонаціональних підрозділів та підвищити рівень взаємосумісності сил під час проведення операції з підтримання миру. При цьому головну увагу буде зосереджено на ролі держав Чорноморського та Каспійського басейну у забезпеченні морської безпеки та участі у спільних операціях з підтримання миру.

Зокрема, в ході навчання відпрацьовуватимуться дії штабів миротворчих сил при плануванні миротворчої операції та управління силами під час її проведення, спільні дії підрозділів морської піхоти під час забезпечення гуманітарних операцій та проведення операцій з підтримання миру, підготовка в базі та відпрацювання у морі дій екіпажів кораблів щодо усіх видів оборони, взаємодія з підрозділами інших військових формувань держави та неурядовими організаціями під час забезпечення безпечних умов для дій сил. Крім того, відпрацьовуватиметься питання досягнення взаємосумісності в питаннях матеріально-технічного забезпечення.

До навчання, яке заплановано провести у період з 9 по 22 липня поточного року, від Збройних Сил України планується залучити до 10 кораблів і суден, зокрема, великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", середній десантний корабель "Кіровоград", фрегат "Гетьман Сагайдачний", корвети "Тернопіль" та "Придніпров'я", морський тральщик "Чернігів", базовий тральщик "Генічеськ", рятувальний буксир "Кременець", артилерійський катер "Скадовськ" та транспортне судно "Сватове". Крім того, заплановано задіяти до 3 літаків, зокрема, Бе-12, до 8 вертольотів Мі-8, Мі-24 та Мі-14пр, команду водолазів, рятувальну парашутно-десантну команду, посилену роту морської піхоти, до 18 БТР-80, тощо.

Головна плануюча конференція з підготовки двостороннього українсько- американського тактичного навчання військово-морських сил "Сі Бриз-2007" відбудеться в Одесі у період з 14 до 17 березня.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также