Украинские верификаторы проведут инспекцию в Венгрии

19.03.2007, 13:31

Первую в 2007 году инспекцию по Договору "Об обычных Вооруженных Силах в Европе" украинские верификаторы проведут в Венгрии. (укр.)

Сьогодні, 19 березня, інспекційна група Збройних Сил України прибула до Угорської Республіки. Головна мета українських верифікаторів - проінспектувати два оголошених місця Збройних Сил Угорщини відповідно до Договору "Про звичайні Збройні Сили в Європі".

Українську інспекційну групу, яка проводить першу у 2007 році інспекцію за цим міжнародним договором, очолює заступник начальника відділу Управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України полковник Ігор Туранський.

Слід зазначити, що верифікаційні структури Збройних Сил України проводять активну роботу з виконанням міжнародних зобов'язань держави у сфері контролю над озброєнням. Зокрема, у 2007 році Україна планує провести понад 20 інспекцій у суміжних державах. В свою чергу в Україні у поточному році очікують прибуття 17 іноземних інспекційних груп.

Інспекційний рік за Договором "Про звичайні Збройні Сили в Європі" розпочався 17 березня 2007 року.

Від набуття у 1992 році чинності Договору "Про звичайні Збройні Сили в Європі" на території України прийнято 573 інспекції, у 2006 році 18 інспекцій, у яких брали участь представники багатьох країн Європи. Серед них США, Велика Британія, Франція, Італія, Норвегія, Чехія, Нідерланди, Бельгія тощо. Україна зі свого боку провела 382 інспекції.

На цей час Договір не втратив своєї актуальності, оскільки він значною мірою сприяє прозорості та передбачуваності у військовій сфері діяльності на Європейському континенті. Завдяки ньому вдалося суттєво зменшити рівні військового протистояння у часи блокового розподілу Європи та скоротити 49857 одиниць важких озброєнь та військової техніки. Зокрема, протягом 1992-1995 рр. в Україні було скорочено 1974 танки, 1551 бойова броньована машина та 550 бойових літаків.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также