Венгерские верификаторы проведут учебные инспекции военных объектов Львовского гарнизона

27.03.2007, 11:56

В рамках Договора об обычных вооруженных силах в Европе и Венского документа 1999 года венгерские верификаторы проведут учебные инспекции военных объектов Львовского гарнизона. (укр.)

Сьогодні, 27 березня, для проведення навчальних інспекцій за Договором про звичайні збройні сили в Європі та Віденським документом 1999 року в Україну прибуває велика група угорських верифікаторів.

Перебуваючи у Львові, група з дев'яти угорських інспекторів на чолі з підполковником Габаром Ачем в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі проінспектує Львівський інститут Сухопутних військ Національного університету "Львівська політехніка". А відповідно до Віденського документу 1999 року угорські верифікатори здійснять візит з оцінки інформації до 80-го окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.

Головною метою навчальних інспекцій є пошук спеціальних підходів до процедур проведення інспекцій за міжнародними договорами у галузі контролю над озброєнням. Також, враховуючи значний досвід України у реалізації міжнародних договорів, угорська сторона зацікавлена у підготовці своїх нових інспекторів саме під час навчальних інспекцій на території нашої держави.

У свою чергу українські верифікатори проведуть навчальні інспекції на території Угорщини у жовтні поточного року.

Варто додати, що проведення таких навчальних інспекцій здійснюється в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорської Республіки про заходи зміцнення довіри і безпеки та розвиток двосторонніх військових зв'язків.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, системи озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.

Інспекційний рік за Договором про звичайні збройні сили в Європі традиційно розпочинається 17 березня. Від набуття у 1992 році його чинності на території України прийнято понад 570 інспекцій. Зі свого боку Україна провела майже 400 інспекцій.

На цей час Договір не втратив своєї актуальності, оскільки він значною мірою сприяє прозорості та передбачуваності у військовій сфері діяльності на Європейському континенті. Завдяки ньому вдалося суттєво зменшити рівні військового протистояння у часи блокового розподілу Європи та скоротити майже 50 тисяч одиниць важких озброєнь та військової техніки. Зокрема, протягом 1992-1995 років в Україні було скорочено 1974 танки, 1551 бойову броньовану машину та 550 бойових літаків.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також

Читайте также