НАК "Нафтогаз Украины" выразила протест против срыва собрания акционеров АТ "Укртатнафта"

23.05.2007, 16:57

Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" заявляет о незаконном срыве общего собрания акционеров АТ "Укртатнафта", назначенных на 23 мая 2007 года, менеджером акционерного общества. (укр.)

Рішення правління АТ "Укртатнафта", яким скасовані призначені з дотриманням усіх необхідних процедур загальні позачергові збори акціонерів, прийнято з перевищенням наданих Правлінню повноважень, всупереч чинному законодавству, суттєво порушує права акціонерів товариства та носить ознаки службового підлогу та самоуправства.

Вранці 23 травня 2007 року НАК "Нафтогаз України" отримала лист AT "Укртатнафта" від 22 травня 2007 року N54/1214, у якому повідомлялося, що: "Правлінням АТ "Укртатнафта" прийнято рішення про відміну загальних зборів акціонерів, призначених на 23 травня 2007 р.".

Лист підписано першим заступником голови правління АТ "Укртатнафта" Володимиром Федотовим, який є громадянином Російської Федерації та представляє в правлінні АТ "Укртатнафта" татарстанських акціонерів.

Правління акціонерного товариства є виконавчим органом, який здійснює керівництво виключно його поточною діяльністю (ч. 1 ст. 161 Цивільного кодексу України та ч. 1 ст. 47 Закону України "Про господарські товариства").

Закон України "Про господарські товариства" та статут AT "Укртатнафта" не передбачають підстав і можливості ухвалення виконавчим органом товариства будь-яких рішень з питань, що стосуються скасування (відміни) оголошених зборів акціонерів.

Проведення позачергових загальних зборів акціонерів АТ "Уктатнафта" 23 травня було ініційовано НАК "Нафтогаз України". Компанія не зверталася до Правління АТ "Уктатнафта" з пропозицією про скасування (відміну) оголошених зборів акціонерів

НАК "Нафтогаз України" вважає незаконні дії Правління АТ "Укртатнафта" навмисними та мотивованими особистими інтересами членів Правління, оскільки порядок денний зборів акціонерів містив пункт про перевибори членів Правління та Спостережної ради.

НАК "Нафтогаз України" звернеться до правоохоронних органів та Генеральної прокуратури України з проханням вивчити обставини зриву загальних зборів акціонерів АТ "Укртатнафта", призначених на 23 травня 2007 року. Компанія і надалі відстоюватиме державні інтереси в управлінні найбільшим нафтопереробним підприємством України - Кременчуцьким НПЗ.

Компанія розглядає дії правління АТ "Укртатнафта" як спрямовані на недопущення відновлення паритету української та татарстанської сторони в управлінні підприємством. Сьогоднішні протиправні дії Правління є черговим підтвердженням бажання татарстанскої сторони та менеджменту підприємства, у якому домінують представники Татарстану, не допустити проведення зборів акціонерів, у ході яких НАК "Нафтогаз України", як сторона, що володіє 43% акцій підприємства, має намір відновити участь в його управлінні.

Дії Правління АТ "Укртатнафта" спрямовані на збереження повного фактичного контролю над підприємством татарстанської сторони.

НАК "Нафтогаз України" рішуче засуджує дії Правління АТ "Укртатнафта" та татарстанської сторони як неправові, та такі, що суперечать принципам партнерства між Україною, Татарстаном та Російською Федерацією у енергетичній сфері, засадам створення АТ "Укртатнафта" президентами України та Татарстану.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також