ДК "Газ Украины" утвердила программу своего ДП "Укргазсети"

30.05.2007, 15:26

ДК "Газ Украины" вернет под контроль государства газораспределительные сети в 14 областях Украины и Автономной Республике Крым. (укр.)

Сьогодні Рада директорів ДК "Газ України" затвердила програму свого дочірнього підприємства "Укргазмережі", згідно якої передбачено створення філій дочірнього підприємства у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях та в Автономній Республіці Крим.

Рішення Ради директорів ДК "Газ України" є продовженням кампанії з наведення порядку на внутрішньому газовому ринку України. Робота ДП "Укргазмережі" спрямована на посилення державного управління газорозподільними мережами. Філії "Укргазмережі" будуть функціонувати у тих областях, де підприємства з газопостачання та газифікації (облгази) не забезпечують належний рівень розрахунків за природний газ для різних категорій споживачів та не виконують власні зобов'язання щодо вкладення інвестицій у розвиток мереж.

Наступним кроком після створення філій "Укргазмережі" стане поступове повернення газорозподільних мереж у 15 вказаних регіонах під контроль державного підприємства.

Газорозподільні мережі, що є державною власністю і не підлягають приватизації, були передані у 2001 році в користування облгазам. Вони несуть відповідальність за збереження та безпечну експлуатацію переданих їм газорозподільних об'єктів, а також за інвестування коштів у їх розвиток, відновлення і модернізацію. Відповідно до умов договорів з ДК "Газ України", облгази зобов'язані щорічно відраховувати для цих цілей 50% від прибутку, отриманого від використання цим майном, але не менше 4% від залишкової вартості майна.

Водночас більшість облгазів не виконують договірних зобов'язань і не здійснюють необхідних відрахувань на розвиток мереж. Рівень інвестування і капітальних вкладень у газорозподільні мережі протягом 2002-2006 рр. складає у "Волиньгаз" - 46%, "Закарпатгаз" - 43%, "Київоблгаз" - 68%, "Кримгаз" - 28%, "Луганськгаз" - 56%, "Львівгаз" - 56%, "Одесагаз" - 31%, "Полтавагаз" - 51%, "Сумигаз" - 41%, "Тернопільгаз" - 56%, "Чернігівгаз" - 43%.

Таким чином, зазначені облгази фактично не забезпечують підтримку державних газорозподільних мереж в належному технічному стані, не гарантують безпеку при постачанні природного газу споживачам, а також не вкладають необхідні кошти у їх розвиток.

За підсумками останньої інвентаризації державного майна станом на 1 січня 2007 р. "Волиньгаз", "Івано-Франківськгаз", "Одесагаз", "Харківгаз" та "Закарпатгаз" незаконно вилучили майна із державної власності на суму понад 260 млн. грн., а ВАТ "Львівгаз" взагалі відмовилося надати інвентаризаційні відомості.

У грудні 2006 року договори про експлуатацію облгазами газових мереж втратили чинність. Відповідно до рекомендацій та вимоги ГоловКРУ і Фонду державного майна України, з метою дотримання майнових інтересів держави та підвищення ефективності використання державного майна, ДК "Газ України" розробила та надала у листопаді 2006 р. усім облгазам додатки до існуючих договорів. Ці договори можна подовжувати щороку і вони передбачають більш жорстку відповідальність за неналежне використання та розвиток газорозподільних мереж.

Проте "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Закарптагаз", "Івано-Франківськгаз", "Львівгаз", "Одесагаз", "Харківгаз" та "Чернігівгаз" не прийняли запропоновані їм умови. Відтак дії Договорів з переліченими облгазами на 2007 р. не було подовжено і облгази втратили юридичні права на користування газорозподільними мережами загальнодержавного значення.

ДК "Газ України" має намір поширювати практику повернення під державний контроль газорозподільні мережі у тих областях, де облгази не забезпечують належний рівень розрахунків споживачів за природний газ та не виконують зобов'язання щодо вкладення інвестицій у розвиток мереж. З цією метою у лютому 2007 р. було створено державне підприємство "Укргазмережі". З 1 травня Чернівецька філія ДП "Укргазмережі" успішно і ефективно здійснює постачання природного газу більшості споживачам Чернівецької області.

На даний час Чернівецька філія ДП "Укргазмережі" напрацювала і оформила методику налагодження фінансово-господарської діяльності обласної філії підприємства, правила роботи із споживачами, функціонування служб філії, в т. ч. абонентської та аварійно-диспетчерської. Успішний досвід і ефективна методика роботи Чернівецької філії ДП "Укргазмережі" буде впроваджуватися в інших областях.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также