За тяжелые правонарушения шесть украинских офицеров лишены воинских званий

06.06.2007, 13:07

Шесть офицеров Вооруженных Сил Украины, которые совершили тяжелые правонарушения, министр обороны Украины Анатолий Гриценко своими приказами лишил воинского звания. (укр.)

З метою притягнення до дисциплінарної відповідальності військовослужбовців, які скоїли грубі правопорушення, міністр оборони України Анатолій Гриценко видав низку наказів від 2 і 4 червня 2007 року "Про притягнення до дисциплінарної відповідальності" відповідно за NN 304, 309 - 313. Згідно з цими наказами шестеро офіцерів, які неналежним чином виконували свої службові обов'язки, перевищували службові повноваження, грубо порушували вимоги військових статутів Збройних Сил України, позбавлені військових звань.

Так, з 12 березня по 4 квітня 2007 року в ході роботи Територіального Центрального контрольно-ревізійного управління Контрольно-ревізійного департаменту Міністерства оборони України у одній з військових частин було встановлено, що начальник продовольчої і речової служб тилу капітан Бондар Віталій Євгенович здійснив понаднормову видачу предметів речового майна військовослужбовцям військової частини на загальну суму 79 тис. 232 грн. 88 коп. та незаконно списав з обліку речової служби матеріальні засоби на суму 6 тис. 528 грн., що призвело до нанесення збитків державі у сумі 85 тис. 760 грн. 88 коп.

Помічник начальника штабу танкового батальйону однієї з військових частин Сухопутних військ ЗС України лейтенант Конопат Андрій Миколайович мав непоодинокі випадки нез'явлення на службу без поважних причин, а саме 6, 27, 28 листопада 2006 року, 7 грудня 2006 року, 12, 13, 14 і 19 лютого 2007 року, 26, 27 березня 2007 року, 2, 3, 4 квітня 2007 року, за що мав ряд дисциплінарних стягнень від командира військової частини, в тому числі попередження про неповну службову відповідність.

Незважаючи на проведену з ним виховну роботу, з 10 квітня по 18 травня 2007 року лейтенант Конопат А. М. самовільно не з'являвся до місця проходження служби без поважних причин.

За даним фактом 21 травня 2007 року командиром військової частини стосовно лейтенанта Конопата А. М. за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 407 Кримінального кодексу України, порушено кримінальну справу.

9 лютого 2007 року військовим прокурором Чернігівського гарнізону заступника військового комісара Бобровицько-Носівського об'єднаного районного військового комісаріату Чернігівської області Територіального управління "Північ" майора Деговця Ю. О. за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України.

У травні 2004 року під час проходження служби на посаді помічника начальника 2 відділення - призову Чернігівського об'єднаного міського військового комісаріату Чернігівської області майор Деповець Ю. О. виготовив і видав підроблені витяги з протоколів засідань призовної комісії громадянам призовного віку М-ву і М-ші, що дало їм змогу отримати у відділі віз та дозволів Міністерства внутрішніх справ України в Чернігівській області паспорти для виїзду за кордон.

22 лютого 2007 року військовим прокурором Чернігівського гарнізону порушено кримінальну справу стосовно старшого лейтенанта Пєсчанського А. О. за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України.

У липні 2005 року під час проходження служби на посаді помічника начальника другого відділення - призову Чернігівського об'єднаного міського військового комісаріату Чернігівської області старший лейтенант Пєсчанський А. О. виготовив і видав підроблені витяги з протоколів засідань призовної комісії громадянам призовного вуку, що дало їм змогу отримати у відділі віз та дозволів Міністерства внутрішніх справ України в Чернігівській області паспорти для виїзду за кордон.

Командир батареї управління військової частини старший лейтенант Сухоруков С. Г. з 6 по 10 квітня 2007 року не вийшов на службу без поважних причин. Це правопорушення старший лейтенант Сухоруков С. Г. здійснив повторно протягом року, а саме: з 11 по 15 грудня 2006 року він був також відсутній без поважних причин.

За даним фактом командиром військової частини за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 407 Кримінального кодексу України, порушено кримінальну справу.

6 березня 2007 року прокуратурою Одеського гарнізону порушено кримінальну справу відносно командира взводу охорони роти охорони Одеського інституту Сухопутних військ старшого лейтенанта Рябоконя І. В. за частиною 3 статті 152 Кримінального кодексу України "Зґвалтування".

Наказами міністра оборони України за порушення вимог статей 11, 16, Статуту внутрішньої служби ЗС України та статті 4 Дисциплінарного Статуту, які зобов'язують кожного військовослужбовця свято і непорушно додержуватись Конституції України та законів України, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, чим дискредитували високе звання офіцера Збройних Сил України, усі шестеро вищезазначених офіцерів позбавлені військового звання.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також