НАК "Нафтогаз Украины" возобновила государственный контроль над АО "Укртатнафта"

11.07.2007, 11:56

Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" на уровне акционерного капитала возобновила государственный контроль над АО "Укртатнафта", которому принадлежит крупнейший в Украине Кременчугский НПЗ. (укр.)

На сьогоднішній день на балансі компанії знаходиться 61,346% акцій "Укртатнафти".

У встановленому законодавством порядку НАК "Нафтогаз України" найближчим часом відновить керованість Товариством на рівні його органів управління.

Пріоритетом Компанії в управлінні АТ "Укртатнафта" стане втілення комплексної програми модернізації Кременчуцького НПЗ. Якщо в середині 90-х років підприємство було лідером вітчизняної нафтопереробної галузі та виробляло більше 50% бензинів, то сьогодні "Укртатнафта" поступилася лідерством Лисичанському НПЗ, виробляючи лише близько 30% моторного палива та поступаючись у технічному оснащенні іншим нафтопереробним заводам.

НАК "Нафтогаз України" має необхідний досвід реконструкції та розвитку нафтопереробних підприємств. Шебелинський газопереробний завод Компанії є одним з найсучасніших виробників нафтопродуктів України. Метою модернізації Кременчуцького НПЗ буде дооснащення підприємства установкою ізомеризації, установкою гідроочищення бензинів каталітичного крекінгу, глибока модернізація устаткування гідроочищення дизельного палива. Це суттєво підвищить якість нафтопродуктів та дозволить виробляти бензини стандарту Євро-4.

Відновлення державного контролю над АТ "Укртатнафта" надасть державі суттєвий важіль регулювання ринку нафтопродуктів ринковими методами. Також буде форсована Національна програма зі створення стабілізаційного резерву нафтопродуктів. Це дозволить країні уникнути паливних криз та стабілізувати ціни на бензини і дизпаливо у періоди світового підвищення цін на нафту.

НАК "Нафтогаз України" не монополізуватиме управління Кременчуцьким НПЗ. Компанія відновить паритет акціонерів у керівних органах підприємства, закріплений в Угоді між Урядом України та Урядом Республіки Татарстан про створення АТ "Укртатнафта" від 4 липня 1995 року. Переробку нафти на Кременчуцькому НПЗ зможуть здійснювати всі компанії, які мають сировину. Переробка здійснюватиметься на прозорих умовах, які відповідають кон'юнктурі українського ринку.

Принцип паритетності акціонерів в управлінні АТ "Укртатнафта" закріплений Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Татарстан про створення ЗАТ "Укртатнафта" від 4 липня 1995 року та Статутом підприємства. Згідно цих документів, голова правління підприємства призначується за поданням української, а голова наглядової ради - за поданням татарстанської сторони. Нинішнє правління підприємства дискредитувало себе незаконною відміною зборів акціонерів 23 травня та відмовою переробити нафту для потреб стабілізаційного резерву нафтопродуктів України.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также