НАК "Нафтогаз Украины" увеличит добычу природного газа в Украине

04.07.2007, 16:38

Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" с целью наращивания добычи природного газа планирует расширить объемы геологоразведочных работ в 2007-2008 гг. (укр.)

Відповідне рішення прийняте за підсумками наради з питань збільшення видобутку та приросту запасів газу під головуванням голови правління компанії Євгена Бакуліна. У нараді прийняли участь керівники ДК "Укргазвидобування" та її підрозділів, а також ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Починаючи з 2001 року НАК "Нафтогаз України" щорічно збільшувала обсяги видобування газу. У 2006 році було видобуто 19,317 млрд. куб. м., що на 10,3% більше ніж у 2000 році. Досягти цього вдалося завдяки збільшенню обсягів експлуатаційного буріння, робіт з облаштування родовищ, щорічного нарощування обсягів робіт з інтенсифікації видобутку, капітального ремонту свердловин та виведення свердловин з бездіючого фонду.

Протягом 2007-2008 років будуть впроваджені заходи щодо збільшення обсягів видобування газу на родовищах із значними залишковими запасами, зокрема на Шебелинському, Західно-Хрестищенському, Єфремівському та Мелихівському родовищах. Крім того, буде розроблена програма проведення геологорозвідувальних робіт на нових площах. Це дозволить збільшити видобування газу на зазначених родовищах та забезпечить приріст розвіданих запасів природного газу в Україні.

Розвиток місцевого газовидобування гальмується органами місцевої влади через складні та непрозорі процедури погодження проектів та землевідведення. У зв'язку з цим, до середини 2008 року ДК "Укргазвидобування" завершить розробку нових будівельних норм відведення землі для нафтових та газових свердловин, якими передбачається суттєве зменшення земельних ділянок для їх довгострокової експлуатації. Це дозволить спростити процедуру отримання газовидобувними підприємствами спеціальних дозволів на користування надрами та землевідводів.

НАК "Нафтогаз України" спільно з ДАТ "Чорноморнафтогаз" прийняли рішення про придбання однієї плавучої бурової установки в першому кварталі 2008 року. Це дозволить наростити бурові потужності для виконання пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння в акваторії Чорного і Азовського морів. Крім того, ДАТ "Чорноморнафтогаз" планує завершити розробку проекту та почати будівництво дожимної компресорної станції на УКПГ "Багерово". Це дозволить інтесифікувати видобуток газу на Східно-Казантипському та Північно-Булганакському родовищах і покращити забезпечення газом споживачів Кримського півострова.

За підсумками наради НАК "Нафтогаз України" підготувала пропозиції щодо внесення змін до ряду нормативно-законодавчих актів. НАК "Нафтогаз України" пропонує встановити термін надання спеціальних дозволів на геологічне вивчення надр, в тому числі на дослідно-промислову розробку родовищ - 10 років, замість 5 років. Це дозволить зменшити кількість зловживань при видачі ліцензій на розробку родовищ природного газу та зміцнить позиції держави щодо забезпечення її енергетичної безпеки та незалежності.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также