"Укргазвыдобування" повышает качество украинского газа

04.07.2007, 13:13

Дочерняя компания "Укргазвыдобування" НАК "Нафтогаз Украины" завершила строительство установки гликолевой осушки газа на Червонодонецкой дожимной кoмпрессорной станции (ДКС). (укр.)

Введення в дію нової установки дасть змогу суттєво покращити якісні характеристики природного газу, що видобувається на Шебелинському газоконденсатному родовищі.

В першу чергу, буде забезпечено максимальне вилучення вологи з газу. Це, дасть змогу покращити ефективність роботи газопроводів та підвищити надійність експлуатації газорозподільних станцій та мереж низького тиску м. Харкова. Установка забезпечить осушку 2 млрд. куб. м газу на рік. Будівництво установки було розпочате в жовтні 2006 року, інвестиції складають 2,2 млн. грн. Роботи здійснювалися силами ГПУ "Шебелинкагазвидобування".

Будівництво установки осушки стане важливим кроком на шляху модернізації Червонодонецької ДКС, яка була введена в експлуатацію ще у 1971 році для підтримання видобутку газу на Шебелинському родовищі. У 2004 році було проведено реконструкцію ДКС, зокрема було переобладнано 15 газомотокомпресорів.

Без проведення робіт по стабілізації видобутку газу по Шебелинському ГКР вже в найближчий час відбудеться його падіння - 80-100 млн. куб. м щорічно. Сьогодні зниження тиску в газоносних пластах Шебелинського родовища вимагає проведення заходів з модернізації ДКС. В 2008-2010 рр. ДК "Укргазвидобування" планує проведення реконструкції, що дозволить в подальшому перейти на роботу в дві ступені стиснення газу і проводити більш ефективну розробку родовища. Вартість проекту оцінюється в 150 млн. грн.

Шебелинське газоконденсатне родовище розташоване в Балаклійському районі Харківської області. Родовище відкрите у 1950 році, розробка покладів вуглеводнів здійснюється з 1956 року. Це родовище є найбільшим в Україні і одним з унікальних у світі за своєю структурою, запасами і розмірами. Родовище характеризується високою газовіддачею пластів, на сьогодні відсоток відбору від балансових запасів становить майже 90%. Залишкові запаси газу складають понад 110 млрд. куб. м. Видобуток природного газу з Шебелинського ГКР у 2006 році склав 2,4 млрд. куб. м.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також

Читайте также