МИД Украины сделал заявление в связи с признанием РФ независимости Южной Осетии и Абхазии

27.08.2008, 10:14
26 августа Президент Российской Федерации Дмитрий Медведев вопреки многочисленным призывам международного сообщества подписал указы о признании независимости Южной Осетии и Абхазии. (укр.)

Це є грубим порушенням норм і принципів міжнародного права, двосторонніх та багатосторонніх договорів, зокрема Статуту ООН і Гельсінського Заключного Акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року. 

Таке рішення свідчить про те, що Російська Федерація відверто ігнорує свої зобовязання не лише як члена ООН, але й як постійного члена Ради Безпеки ООН. 

Прикро, що РФ як одна із засновниць СНД нехтує Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав від 21.12.1991 та Декларацією СНД від 15.04.1994, якими визнано суверенітет, територіальну цілісність і непорушність державних кордонів, у тому числі - Грузії. 

Фактична анексія частини грузинської території через створення та підтримку маріонеткових режимів засвідчує реанімацію в РФ доктрини права сили при вирішенні міжнародних проблем. 

Якщо Росія вирішила перетворити територію сусідніх держав у полігон для відпрацювання нещодавно проголошеної нової Концепції зовнішньої політики, то де ж анонсоване в ній верховенство права у міжнародних відносинах? 

Україна категорично засуджує авантюрне рішення про визнання Росією незалежності самопроголошених утворень і закликає міжнародну спільноту обєднати зусилля щодо безумовного підтвердження та дотримання територіальної цілісності Грузії і виконання Росією взятих на себе міжнародних зобовязань. 
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.


Читайте також

Читайте также