Зеленський: росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи

26.08.2022, 13:12
фото - www.president.gov.ua

25 серпня вперше в історії зупинилася Запорізька атомна електростанція. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. Він повідомив, що спрацював аварійний захист енергоблоків - після того, як внаслідок російського обстрілу була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України. Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки. 

"Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи, - зазначив Президент.  Він підкреслив, що держава робить все, щоб не допустити аварійного сценарію. Але це залежить не тільки від нашої країни.  - Потрібен такий міжнародний тиск, який змусить окупантів негайно вийти з території Запорізької АЕС. МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції - це ризик глобальної радіаційної катастрофи", - зауважив Володимир Зеленський.

Як повідомив "Енергоатом", усі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України. Зараз ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі. 

 

Читайте також