Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запорізької АЕС

31.08.2022, 12:46
Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запорізької АЕС

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво.

"Ми нарешті вирушаємо після шести місяців зусиль. МАГАТЕ прямує на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, ми маємо дуже важливу задачу там – попрацювати і оглянути справжню ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію наскільки це можливо",  – зазначив гендиректор МАГАТЕ Маріано Гроссі на брифінгу в Києві.

За словами Гроссі, місія планує провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки. Організація також має намір встановити на станції постійне представництво.
У свою чергу призначений окупантами так званий голова Запорізької ВЦА Євген Балицький заявив, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розрахована на один день.

Україна передала експертам МАГАТЕ перелік показників, які важливо перевірити під час візиту експертів на атомну станцію.

Очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко наголосив, що висновки і рекомендації за результатами роботи місії будуть імплементовані при повернені станції під контроль України.

"ЗАЕС  – українська атомна станція, і лише Україна здатна гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації. Ми спільно обговорили і передали місії перелік технічних і безпекових показників, які важливо перевірити міжнародним експертам під час візиту на станцію. Успішна реалізація всіх завдань місією матиме велике значення для ядерної безпеки не лише України, але й всього світу",  – сказав міністр.

 

Читайте також