НБУ дозволив банкам продавати українцям більше валюти та запровадив нові обмеження для бізнесу

05.09.2022, 17:36

Національний банк України вніс зміни до обмежень на валютному ринку - готівковому та безготівковому, що діють з початку війни, 24 лютого 2022 року. Про це пише видання "Діло", посилаючись на повідомлення пресслужби НБУ.

Вони затверджені постановою НБУ No197, яка набирає чинності 6 вересня.

Регулятор оновлює та уточнює валютні обмеження, необхідні для забезпечення макроекономічної стійкості України.

До обсягу готівкової валюти, який банк може запропонувати населенню, включатиметься весь обсяг придбаної ним із 13 квітня 2022 року у громадян безготівкової валюти, а не половина від нього. За оцінками Національного банку, розширення пропозиції готівкової валюти сприятиме стабілізації ситуації в готівковому сегменті валютного ринку та не матиме суттєвого впливу на міжнародні резерви України.

Також НБУ дозволив переказувати іноземну валюту для сплати процентних платежів за відповідними кредитами за одночасного дотримання деяких умов. За оцінками Національного банку, загальний обсяг заборгованості за процентними платежами перед нерезидентами (за негарантованими державою кредитами) в період із 24 лютого до 10 серпня 2022 року не перевищує 550 млн дол. Затверджений порядок виплат не створить одномоментного навантаження на міжнародні резерви.

Національний банк визначив, що для здійснення розрахунків у іноземній валюті підприємство має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України. Станом на 2 вересня 2022 року обсяг коштів на валютних рахунках клієнтів - юридичних осіб (не враховуючи кошти бюджету та позабюджетних фондів) у банківській системі становить 8,7 млрд дол. Зважаючи на це, відповідна норма зменшить попит на іноземну валюту та дасть змогу зберегти міжнародні резерви України.

Читайте також