Активність надавачів небанківських фінансових послуг скоротилася через війну

07.09.2022, 13:52

НБУ інформує, що у ІІ кварталі активність надавачів небанківських фінансових послуг надалі скорочувалася, обсяги основних фінансових послуг знизилися. Обсяги активів знизилися в усіх категорій фінансових установ, окрім страховиків. Частка НБФУ в загальних активах фінансового сектору, нагляд за яким здійснює НБУ, скоротилася на 0.4 в.п. до 11.8%.

Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

У IІ кварталі 2022 року обсяг активів страховиків збільшився, незважаючи на зменшення кількості компаній на ринку. Водночас обсяги валових страхових премій та виплат із ризикових видів страхування скоротилися порівняно з І кварталом на 10% та 14% відповідно.

Страховики продемонстрували високу прибутковість у першому півріччі. Значну роль в цьому зіграло помітне скорочення інших, ніж операційних, витрат.

Кредитні спілки

У ІІ кварталі 2022 року обсяг активів та кількість кредитних спілок, що звітують, надалі скорочувалися. Обсяг кредитного портфеля у ІІ кварталі зменшився на 6%.

Прибутковість кредитних спілок дещо зросла через значне скорочення витрат на резервування, забезпечивши майже подвійне зростання нерозподіленого прибутку. Водночас тривало скорочення обсягів депозитів та додаткових пайових внесків на 7% та 1% за квартал відповідно.

Фінансові компанії та ломбарди

Близько чверті фінансових компаній та ломбардів не прозвітували про свою діяльність у ІІ кварталі. У сегменті відбулося різке скорочення обсягів усіх фінансових послуг: кредитування (фінансовими компаніями - на 57%, ломбардами - на третину), лізингу, факторингу. Гарантії практично не надавалися від початку повномасштабного вторгнення.

Сектор фінансових компаній зафіксував мінімальний прибуток за перше півріччя 2022 року, однак переважна більшість компаній залишалася збитковою. Ломбардна діяльність у ІІ кварталі була збитковою.

Читайте також