Агентство Fitch Rating знизило довгостроковий рейтинг дефолту РФ до рівня "B"

03.03.2022, 14:03
Агентство Fitch Rating знизило довгостроковий рейтинг дефолту РФ до рівня "B"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Rating знизило довгостроковий рейтинг дефолту Росії в іноземній валюті до рівня "B" з "BBB". Агентство помістило Росію у негативний список Rating Watch Negative (RWN). Про це повідомляється у пресрелізі агентства за 2 березня.

Відповідно до звіту Fitch, міжнародні санкції у відповідь на військове вторгнення Росії в Україну підвищили ризики для макрофінансової стабільності і є величезним шоком для основних принципів кредитоспроможності Росії й можуть підірвати її готовність обслуговувати державний борг.

У звіті оцінили вплив санкцій на економіку Росії. Зазначається, що оголошені США та ЄС санкції, які забороняють будь-які операції з Центральним банком Росії (ЦБР), вплинуть на основні показники кредитоспроможності Росії набагато більше, ніж будь-які попередні санкції.

"Санкції можуть зробити більшу частину міжнародних резервів Росії непридатною для валютних інтервенцій, а активи значної частини можуть бути заморожені", - пише агентство.

Станом на кінець червня 2021 року, 32% валютних резервів Росії номіновано в євро та 16% у доларах США і більш ніж половина перебувають у країнах, що беруть участь у санкціях.

Вплив вже наявних санкцій залежатиме від того, якою мірою платежі в іноземній валюті можуть бути перенаправлені через інші російські банки.

Агентство також оцінює, що оголошені санкції та різке зниження курсу рубля сприятимуть посиленню макроекономічної волатильності та помітно підвищать ризик широкомасштабної втрати довіри всередині країни, що спровокує відтік банківських депозитів та доларизацію.

Банківські депозити в іноземній валюті становлять близько $200 млрд або 25% від загального обсягу депозитів, і їх відтік представлятиме більший ризик для стабільності системи, враховуючи здатність ЦБ РФ підтримувати банки з ліквідністю рубля.

Санкції також помітно послаблять потенціал зростання ВВП Росії у порівнянні з попередньою оцінкою Fitch у 1,6%, частково шляхом обмеження можливості розрахунків із торгових платежів. Водночас 55% російського експорту номіновано у доларах США та 29% у євро.

Крім того, Європа шукатиме заміну імпорту з Росії, особливо в енергетичному секторі, на який у 2021 році припадало $241 млрд або 44% експорту Росії, повідомляє агентство.

Fitch може переглянути свій прогноз 27 травня 2022 року.
Санкції ЄС та США містять заборону Сбєрбанку на проведення операцій у доларах, заморожування активів ВТБ та виключення з платіжної системи SWIFT семи російських банків. Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Читайте також