Агентство Moody's знизило рейтинги 39 російських фінансових організацій до переддефолтних

10.03.2022, 18:00
Агентство Moody's знизило рейтинги 39 російських фінансових організацій до переддефолтних

Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги 39 російських фінансових організацій, до яких увійшли Сбєрбанк, Тінькофф банк, Альфа-банк та інші. Про це йдеться на сайті агентства.

"Moody's Investors Service сьогодні знизило рейтинги та оцінки 39 російських фінансових установ слідом за зниженням довгострокових рейтингів Росії за борговими зобов'язаннями в іноземній та національній валюті з B3 до Ca з "негативним" прогнозом", - йдеться у повідомленні агентства.

Зниження рейтингів банків викликано очікуванням Moody's того, що заходи контролю над рухом капіталу з боку Центрального банку РФ обмежать транскордонні платежі, зокрема з обслуговування боргу за облігаціями фінансових установ.

Довгострокові рейтинги знижено таким банкам: Альфа-банку, Сбєрбанку, Газпромбанку, Московському кредитному банку (МКБ), Россільгоспбанку, Росбанку, Райффайзенбанку, Тінькофф банку, банку "Зеніт", Абсолют банку, банку "Уралсиб", банку "Солідарність", Кредит Європа банку, банку "Центр- інвест", банку "Ак Барс", банку "Агропромкредит", банку "Кубань кредит", банку "Авангард", банку "Морський", Металінвестбанку, Меткомбанку, НДБ- банку, НК Банку, ВБРР, ПСКБ, Росдорбанку, Національному резервному банку (НРБ) за депозитами в іноземній валюті знижено до Ca, довгострокові рейтинги за депозитами у національній валюті - до Caa3.

Крім цього, Moody's погіршило до Ca рейтинги Aton Capital Group та її дочірніх компаній Aton Financial Holding, Atonline Limited, Newbest Limited, Solar LLC, Starberry Limited, а також ІК "Русс-Інвест" та Renaissance Financial Holding Ltd.

У повідомленні агентства також уточнюється, що рейтингова дія обумовлена такими факторами, як обмеження транскордонних платежів у зв'язку з контролем за рухом капіталу, запровадженим ЦБ РФ, ймовірність тривалого ослаблення операційного середовища фінансових установ через санкції та стрес на макрорівні, вплив зниження рейтингів Росії.

Раніше цього тижня всі провідні рейтингові агенції синхронно знизили довгострокові суверенні рейтинги Росії у валюті до рівня нижче за інвестиційний, тобто "сміттєвий", з негативним прогнозом: S&P - з BB+ до CCC- (4 березня), Moody's - з Ваа3 до B3 (3 березня), Fitch - з ВВВ до В (3 березня). 6 березня Moody's також знизило довгострокові рейтинги Росії за борговими зобов'язаннями в іноземній та національній валюті з B3 до Ca до переддефолтного. Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Читайте також