Урожай зерновых в 2001 году может превысить 35 миллионов тонн

14.11.2000, 11:08

13 ноября на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и вопросам экологии был утвержден проект программы "Зерно Украины - 2001-2004", которым предусмотрено, что в 2001 году валовой сбор зерна в Украине реально может превысить 35 млн. тонн. (укр.)

Документ розроблено на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо стимулювання виробництва та розвитку ринку зерна". Мета його - довести до 2004 року щорічний валовий збір зернових до 40 млн. тонн.

Представляючи проект, Міністр аграрної політики Іван Кириленко відзначив, що намічені в програмі заходи цілком реальні. Адже за останні 25 років Україна 12 разів отримувала валовий збір понад 40 млн. тонн зерна, тобто в середньому через кожен рік. До того ж, нині вперше за 15 років склалися сприятливі умови для основи врожаю зернових - озимини. Враховуючи, що 70% урожаю закладається восени, в Україні вже своєчасно посіяні більш ніж 8,5 млн. га озимих, підготовлений грунт для зябу на 10,2 млн. га, або майже на 3 млн. га більше торішнього.

Передбачається, що 90% заходів програми фінансуватимуться за власні кошти виробників та кредитів. Державний бюджет щорічно частково підтримуватиме галузі, що забезпечують якісну основу врожаю. Найперше, це визнане в світі вітчизняне насінництво і селекція, а також хімічна меліорація. Вже тепер 80% із наявних 140 сортів зернових - національної селекції. За прикладом нинішнього року, держава створюватиме умови для того, щоб селянам були доступні комерційні кредити.

Інтенсифікація виробництва зерна, як до того спонукають ринкові умови, буде досягнута через запровадження ресурсозберігаючих технологій, кращої структури посівів і попередників, підвищення якості насіння, способів захисту рослин. Відомо, що одна гривня, витрачена на мінеральні добрива, дає 5 гривень прибутку з урожаю зерна. Тож при повному внесенні добрив селяни України можуть підвищити урожайність тільки пшениці на 8-12 центнерів з гектара. Потужностей українських заводів цілком достатньо для виробництва 5,3 млн. тонн діючої речовини добрив. До того ж, запроваджена вперше ринкова, а не розподільна система поставок добрив за гроші і попередню оплату цілком влаштовує виробників і селян. Вже до січня в областях має бути нагромаджено 15%-20% річної потреби у добривах.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також