Мелиорация - страховой фонд государства

07.11.2000, 10:59

6 ноября на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и вопросам экологии одобрен проект Комплексной программы развития мелиорации земель и улучшения экологического состояния орошаемых и осушаемых угодий в 2001-2005 годах. (укр.)

Досвід багатьох великих країн світу підтверджує, що меліорація є страховим фондом держави у несприятливі роки. В Україні половина ріллі степового і лісостепового регіонів знаходяться у посушливій зоні, а чверть угідь західних і поліських земель перезволожуються. Але використання меліорованих земель у нас значно погіршилося переважно через технічний занепад систем, що належать приватним виробникам. Тому завданням програми є реконструкція меліоративних систем, які не втратили свого потенціалу.

Программою передбачається, шо екологічно безпечні та водозберігаючі технології будуть впроваджені у найближчі роки на 5,75 млн. гектарах меліорованих земель, які гарантуватимуть Україні чверть валового збору рослинництва.

Передбачається відновлення дощувальної техніки, заміна енерговитратного обладнання, зношених трубопроводів. На площі 17 тис. гектарів будуть добудовані меліоративні системи, готовність яких складає 60%. Це, зокрема, 3-я черга Північно-Кримського каналу, Генічеська, Приазовська, Сірогозька зрошувальні системи. Не споруджуватимуться осушувальні системи.

Всього до 2005 року на поліпшення державних меліоративних систем з бюджету буде використано 1,4 млрд. гривень. Внутрігосподарські системи утримуватимуть самі виробники, на що їм потрібно майже 620 млн. гривень. Окупність коштів, вкладених у реконструкцію меліоративних систем, становитиме 3-4 роки. Програмою також передбачено захистити від підтоплення 210 населених пунктів.

Піднесення меліоративного комплексу має вирішальне значення і для вирішення проблеми водопостачання населення і розвитку продуктивних сил. Адже цей комплекс охоплює 1,16 тис. водосховищ, понад 28 тис. ставків, 7 великих магістральних каналів, які несуть води у Донбас і причорноморські області.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також