В Севастополе появится украино-российский командный пункт

22.01.2001, 13:34

Министры обороны Украины и Российской Федерации приняли решение о создании в Севастополе объединенного командного пункта по контролю за рейдами. (укр.)

18 січня, в перший день офіційного візиту в Україну Міністра оборони Російської Федерації маршала РФ Ігоря Сергєєва, відбулася зустріч з Президентом України Леонідом Кучмою. Цього ж дня в Міністерстві оборони України відбулися офіційні переговори між главами оборонних відомств України та Російської Федерації генералом армії України Олександром Кузьмуком та маршалом РФ Ігорем Сергєєвим. За підсумками переговорів міністри оборони провели спільну прес-конференцію.

Виступаючи перед журналістами, Олександр Кузьмук наголосив, що в ході переговорів сторони обмінялися досвідом реформування збройних сил і відзначили, що терміни реалізації програм реформування ЗС та державних програм розвитку техніки і озброєння співпадають. Саме тому було вирішено об'єднати свої зусилля та досвід у цьому напрямку.

В свою чергу маршал РФ Ігор Сергєєв сказав, що високо оцінює роботу, яку було проведено Міністерством оборони України та Генеральним штабом ЗС під керівництвом Міністра оборони генерала армії України Олександра Кузьмука щодо розробки Державної програми реформування та розвитку ЗС України на період до 2005 року. В її основу закладено самі сучасні принципи і, зокрема, створення об'єднаних командувань, притаманне передовим у військовому відношенні країнам.

Серед ініціатив, з якими виступили Міністри оборони, значний інтерес в плані поглиблення співробітництва між ВМС України та ЧФ РФ викликали рішення щодо створення об'єднаного командного пункту по контролю за рейдами в Севастополі. Чергові зміни від ВМС України та ЧФ РФ нестимуть тут спільну вахту. Це, на думку Міністрів, дозволить навести порядок в рейдовій службі та створити умови для безпечного судноплавства в бухтах Севастополя.

Інша ініціатива стосується актуального для всіх морських держав питання пошуку та надання допомоги кораблям, що зазнали лиха. З цією метою вирішено створити потужний спільний пошуково-рятувальний загін, до складу якого увійде значна кількість кораблів, спеціальних суден та літаки морської авіації. Відповідні доручення вже дано командувачам ВМС України та Чорноморського флоту РФ.

В ході візиту також було конкретизовано та підписано план співробітництва між військовими відомствами обох країн на 2001 рік, який нараховує 52 заходи. У сфері військово-технічного співробітництва найбільшу зацікавленість викликає модернізація озброєнь та військової техніки, особливо авіаційної. Сторони домовились про підготовку проекту міжурядової угоди щодо модернізації авіаційної техніки.

На думку керівника українського оборонного відомства Олександра Кузьмука, державний підхід до питань військово-технічного співробітництва дозволить вийти за рамки не лише військових відомств, а й говорити про співпрацю підприємств військово-промислового комплексу обох держав.

19 січня, згідно з планом візиту відбулися зустрічі Міністра оборони РФ з головою Верховної Ради України Іваном Плющем, Прем'єр-міністром України Віктором Ющенком та секретарем РНБО Євгеном Марчуком.

В меморіальному комплексі "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років" Міністру оборони Російської Федерації маршалу РФ Ігорю Сергєєву було вручено нагороду Всеукраїнського рейтингу популярності та якості "Золота фортуна" - золоту Георгієвську медаль "За сумлінну службу" І ступеня. Срібною Георгієвською медаллю "За сумлінну службу" ІІ ступеня нагороджено начальника Головного управління міжнародного співробітництва МО РФ генерал-полковника Леоніда Івашова.

Орденами "За розбудову України" ім. Михайла Грушевського ІV ступеня було нагороджено заступника Міністра оборони - командувача ВПС України генерал-полковника Віктора Стрельникова та начальника розквартирування військ та капітального будівництва Збройних Сил України генерал-полковника Дмитра Рудковського. Орден "За трудові досягнення" ІV ступеня вручено військовому комісару міста Києва полковнику Володимиру Шитову.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також