Проведено обследование украинских миротворцев

30.01.2001, 11:26

Рабочая группа Министерства обороны Украины провела углубленное радиологическое и медицинское обследования украинского миротворческого контингента в Косово. (укр.)

23-27 січня в Косово працювала робоча група Міністерства оборони України на чолі з начальником військ РХБ захисту генерал-лейтенантом Віктором Литваком. До складу групи увійшли кращі фахівці з радіаційної безпеки та військові медики Головного військового клінічного госпіталю МО України. Протягом п'яти днів ними було проведено радіологічне та медичне обстеження військовослужбовців, а також радіаційне обстеження техніки, майна, місць базування і маршрутів патрулювання в зоні відповідальності українського національного контингенту миротворчих сил в Косово. Встановлено, що радіаційний фон в цій місцевості складає 5-14 мікрорентген за годину, що відповідає нормам фонового значення.

326 українських військовослужбовців та 16 чоловік зі складу контингенту спеціального підрозділу МВС України (UNIMIC) було обстежено за допомогою сучасного обладнання. Зокрема, на мобільному спектрометричному комплексі СІЧ "СКРІНЕР". На підставі попередньої обробки гамма-спектрів зроблено висновки, що норми накопичення радіонуклідів в організмах особового складу та на обмундируванні не перевищують всесвітньо прийнятих показників. Питна вода та продукти харчування, які споживаються особовим складом, радіонуклідів не містять. Даних про захворюваність кров'яної системи та інших захворювань, пов'язаних із радіоактивним опромінюванням внаслідок застосування зброї зі збідненим ураном, у них не виявлено. Крім того, на магнітні носії записано всі гама-спектри випромінювання організмів військовослужбовців для здійснення в стаціонарних умовах поглибленого аналізу та виявлення можливих груп ризику.

Для здійснення постійного дозиметричного та радіаційного контролю, проведення спеціальної обробки техніки робочою групою було доставлено прилади радіаційного та дозиметричного контролю підвищеної чутливості, дегазаційні комплекти тощо. З особовим складом проведено практичні заняття щодо виконання заходів безпеки при несенні служби в місцях можливого застосування зброї зі збідненим ураном.

В Приштіні робоча група відвідала російський військовий госпіталь, де зустрілася з начальником та провідними спеціалістами цього медичного закладу. Українські і російські фахівці обмінялися думками щодо стану екологічної та радіаційної безпеки в регіоні і дійшли висновку, що при виконанні необхідних заходів безпеки загрози здоров'ю і життю миротворців в Косово не існує.

Роботи по вивченню так званого "балканського синдрому" триватимуть й надалі.

Репортаж офіцера прес-служби МО України капітана ІІ-го рангу Ігоря Конопацького з Косово.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також