Парад "Сил Черного моря"

18.10.2001, 10:56

Завершился период первой активации Черноморской военно-морской оперативной группы "BLACKSEAFOR". (укр.)

16 жовтня військово-морським парадом 6 кораблів на рейді порту грузинського міста Поті завершено період першої активації Чорноморської військово-морської оперативної групи (BLACKSEAFOR - "Сили Чорного моря"), що тривала з 27 вересня під командуванням контр-адмірала Нусрета Гюнера (ВМС Туреччини).

Впродовж трьох тижнів кораблі флотів Болгарії ("Смєлі"), Грузії ("Кутаїсі"), Російської Федерації ("Железняков"), Румунії ("Віце-адмірал Хораї Маджелларіу"), Туреччини ("Фатіх") та України ("Черкаси") здійснили низку тренувань та візитів доброї волі до портів усіх чорноморських держав. Останній такий візит до порту Поті (Грузія) тривав з 14 до 16 жовтня. Раніше оперативне з'єднання, що діє "за викликом", відвідало порти міст Варна (Болгарія), Констанца (Румунія), Одеса (Україна), Новоросійськ (Російська Федерація).

На переходах морем ескадра проводила тренування і навчання з тралення, зв'язку, надання допомоги кораблю, що потерпає лихо, тактичного маневрування, передачі вантажів на ходу за допомоги вертольота та інші.

Угоду про створення BLACKSEAFOR було підписано 2 квітня цього року в Стамбулі (Туреччина). З'єднання створено з метою сприяння подальшому зміцненню дружби, добросусідських відносин та взаємної довіри між чорноморськими державами, а також для зміцнення миру та стабільності в регіоні шляхом поглиблення співробітництва та взаємодії між військово-морськими силами. Завданнями BLACKSEAFOR є операції з пошуку і рятування, надання гуманітарної допомоги, розмінування, захисту навколишнього середовища тощо. Оперативне з'єднання може також брати участь в операціях ООН та ОБСЄ за згоди всіх краї-учасниць. Командувач з'єднанням призначається на один рік. Посада переходитиме за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. Оперативна група має багатонаціональний штаб, до складу якого входить по одному офіцеру від кожної країни-учасниці.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також