В течение парламентской сессии принято решение по 479 проектам законов

13.07.2001, 14:15

Верховная Рада Украины третьего созыва в течение седьмой сессии обсудила и приняла решение по более чем 560 вопросам, вошедших в расписание пленарных заседаний. (укр.)

Всього за час роботи сесії прийнято рішення щодо 479 проектів законів, в тому числі прийнято чи підтверджено 174 закони, схвалено в першому-другому читаннях 58 законопроектів, направлено на доопрацювання, відхилено та знято з розгляду - 247.

З числа прийнятих законів на кінець сесії підписано і введено в дію 91. Зокрема, 48 - про внесення змін і доповнень до актів чинного законодавства, 14 - про ратифікацію міжнародних договорів і угод.

В новій або оновленій редакції введено в дію 27 законів і 2 кодекси.

За період лютого-липня 2001 року проведено 4 парламентських слухання на теми: "Енергетична стратегія України до 2030 року"; "15-та річниця Чорнобильської катастрофи. Досвід подолання"; "5-та річниця Конституції України. Права і свободи громадян України - сподівання і реальність"; "Про виконання законів України по боротьбі з корупцією в Україні".

В ході сьомої сесії парламенту третього скликання відбулося спеціальне засідання - до 60-річчя початку Великої Вітчизняної Війни.

На днях уряду обговорено 8 питань, зокрема - про стан виконання законів про оплату праці, про захист прав споживачів; щодо ходу підготовки до перепису населення; про стан, напрями реформування і фінансування освіти в Україні; про хід реалізації заходів, пов'язаних із виконаннях рекомендацій учасників парламентських слухань стосовно закриття ЧАЕС.

Впродовж першої-сьомої сесій Верховної Ради третього скликання розглянуто 2707 законопроектів, прийнято 926 законів (проти 752 за весь період роботи парламенту другого скликання).

Крім того, розглянуто значну кількість проектів постанов з питань адміністративно-територіального устрою, кадрових призначень та контрольних повноважень парламенту.

За інформацією Головного організаційного управління Верховної Ради, на виконання головних завдань, які ставились перед сесією, розглянуто 8 проектів кодексів, з яких Кримінальний і Бюджетний прийнято в цілому. В третьому читанні схвалено першу-третю книги проекту Цивільного кодексу, в другому - проекти Господарського, Сімейного та Митного Кодексів.

У зв'язку із завершенням дії Перехідних положень Конституції України на сьомій сесії прийнято пакет змін до чинних законів України з питань судочинства, реформування судової системи і прокуратури. З числа законопроектів, визначених Президентом України невідкладними на період сьомої сесії, розглянуто 39. З них 19 прийнято в цілому, ще 5 направлено для їх підготовки на друге-третє читання.

В розрізі суб'єктів права законодавчої ініціативи розглянуто 25 законопроектів з числа поданих Президентом України, 134 - Кабінетом Міністрів, 3 - Національним банком України, 317 - народними депутатами України. За тематичною спрямованістю переважали питання економічної і правової політики (відповідно 133 і 102 розглянутих законопроекти) та галузевого розвитку - 83.

Найбільше законів, прийнятих впродовж сьомої сесії, підготовлено на розгляд комітетами з питань фінансів і банківської діяльності - 26, з питань правової політики - 18, з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій - 16, комітетами з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності - по 12.

На кінець сесії на опрацюванні в комітетах Верховної Ради перебуває 701 законопроект, переважну більшість з яких планується розглянути на наступній - восьмій сесії.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також