Формируется повестка дня

27.07.2001, 15:55

В повестку дня восьмой сессии Верховной Рады Украины предлагается внести около 500 законопроектов, инициированных разными субъектами законодательной инициативы. 100 из них уже подготовлены к рассмотрению на пленарных заседаниях во втором и третьем чтениях. (укр.)

Зокрема, Комітетом з питань правової політики пропонується винести на восьму сесію 33 питання. Серед них - визначений Президентом як невідкладний та обумовлений при вступі України до Ради Європи проект Цивільного кодексу (у третьому читанні); три альтернативні проекти Судового кодексу; законопроект про судовий устрій (доопрацьований); про статус суддів; про Кваліфікаційну комісію суддів; про інформацію персонального характеру.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування пропонує на розгляд восьмої сесії 22 законопроекти. Зокрема, про внесення змін до закону про вибори Президента, два альтернативних - про місто герой Севастополь; про територіальну громаду; про Державний Гімн та Державний Герб України; про місцеве самоврядування у новій редакції; про внесення змін до закону про політичні партії; про народну ініціативу.

Комітет з питань соціальної політики та праці готує до розгляду 8 сесією 28 законопроектів, зокрема, про внесення змін до деяких законодавчих актів (стосовно підсилення соціального захисту в умовах поглиблення економічної кризи); законопроект про механізм відновлення знецінених заощаджень громадян України; про державний компенсацій фонд та формування державного компенсаційного фонду, а також у другому читанні - про внесення змін до закону "Про захист прав споживачів".

Комітетом з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства готується 9 законопроектів до розгляду на восьмій сесії, зокрема, про проведення в місті Києві та Київській області експерименту щодо впровадження обов'язкового соціального медичного страхування, проект Кодексу здоров'я України; у другому читанні - законопроекти про обмеження споживання тютюнових виробів та про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування.

До порядку денного восьмої сесії Комітетом з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму пропонується 5 документів. Серед них законопроекти: про сільський екотуризм; про державний банк даних про дітей, що залишились без піклування батьків.

Комітетом з питань науки і освіти до розгляду на 8 сесії попередньо пропонується 17 законопроектів, зокрема, про державну систему біобезпеки під час здійснення генетично-інженерної діяльності; про електронні документи та електронний документообіг. До другого читання на восьмій сесії готуються проекти законів: про внесення змін до Закону України "Про Національну програму інформатизації на 2001-2003 рік"; про вищу освіту; про географічні назви.

До порядку денного восьмої сесії Комітетом з питань культури і духовності готується 13 питань. Серед них - шість альтернативних законопроектів про мови в Україні; про створення Державного історико-культурного та туристичного центру "Петриківка" в Петриківському районі Дніпропетровської області.

Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій пропонуватиме до включення до порядку денного восьмої сесії 52 законопроекти. Зокрема, до третього читання готується проект Митного кодексу; у повторному розгляді законопроекти: про корпоратизацію підприємств; про народні підприємства; з пропозиціями Президента Закон про міжнародну технічну допомогу; про стимулювання розвитку депресивних територій. На третє читання виноситиметься нова редакція законопроекту, визначеного Президентом, як невідкладний - про внесення змін до Закону України "Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах"; у повторному другому читанні законопроекти: про державну реєстрацію прав на об'єкти нерухомого майна; про сприяння зарубіжним інвестиціям в Україні; у другому читанні законопроект про непідприємницькі організації; про засади національних інтересів України; 9 альтернативних законопроектів про основні засади соціально-економічної політики.

Комітет з питань бюджету готує до розгляду на восьмій сесії 6 проектів законів. Серед них до порядку денного пропонуватиметься включити у повторному першому читанні законопроект про регулювання відносин між державним та місцевими бюджетами, що виникли у період з 1994 по 2000 рік; законопроект про соціальне замовлення; про відшкодування сум переплаченого прибуткового податку з громадян.

До порядку денного восьмої сесії Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності готується 38 питань. Серед них: законопроекти, визначені Президентом як невідкладні - Податковий кодекс України; про кредитні спілки; про іпотеку; про строкові фінансові інструменти; про державний борг; про легалізацію доходів фізичних осіб, з яких не сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів. Також готується 4 альтернативних законопроекти про надання громадянам України довготермінових позик для будівництва (реконструкції) житла; про внесення змін до Закону "Про податок на додану вартість" (з пропозиціями Президента); про декларування фізичними особами доходів і майна; про державне пенсійне забезпечення; законопроект про розпорядчі цінні папери. До другого читання: про довірче управління майном; про створення сприятливих умов для розміщення валютних та інших майнових цінностей в Україні та недопущення їх відпливу за кордон; про валютне регулювання; про фінансові санкції за порушення установами банків порядку та нормативних строків проходження і виконання розрахункових документів за доходами і видатками державного бюджету; про мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва спеціалізованими установами; про загальнообов'язкові витрати суб'єктів підприємницької діяльності.

Комітет з питань промислової політики і підприємництва планує до розгляду на восьмій сесії 5 законопроектів. Серед них, визначений Президентом як невідкладний - про систему державної реєстрації суб'єктів господарської діяльності. На повторне перше читання готується законопроект про державну підтримку вітчизняних виробників рейкового рухомого складу та його оновлення.

Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки курується 9 питань до включення у порядок денний восьмої сесії. Зокрема, два законопроекти про особливості приватизації майна підприємств паливно-енергетичного комплексу; про основні засади енергетичної політики України; про особливості приватизації об'єктів газотранспортної системи України; на друге читання - про основи державного регулювання природних монополій та суміжних ринків у ПЕК; про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення.

У Комітеті з питань будівництва, транспорту і зв'язку до включення у порядок денний восьмої сесії готується 9 проектів законів. Зокрема, про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів; про Комплексну програму утвердження України як транзитної держави у 2001-2010 роках; два законопроекти про телекомунікації; з пропозиціями Президента Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин пропонуватиме до порядку денного восьмої сесії 23 документи. Зокрема, до другого читання готується проект Земельного кодексу (визначений Президентом як невідкладний); про колективне садівництво, про державну підтримку садівництва і виноградництва; про правову охорону селекційних досягнень у тваринництві. Також законопроекти про виноградництво та виноробство; про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для АПК; про власність на землю та інші природні ресурси; про рибу, морепродукти та харчову продукцію з них; законопроект про аграрну палату України.

До восьмої сесії Комітетом у закордонних справах готується 7 законопроектів, зокрема, про засади зовнішньої політики та зовнішніх зносин; визначений Президентом як невідкладний законопроект про внесення змін до Закону "Про міжнародні договори України" (нова редакція, повторне перше читання).

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи готує 19 питань для включення в порядок денний восьмої сесії. Зокрема, до повторного третього читання, визначений Президентом як невідкладний законопроект про внесення змін до Закону "Про відходи". До другого читання: про питну воду та питне водопостачання; про тваринний світ; про поводження з тваринами в населених пунктах та про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про порядок утримання й поводження з домашніми тваринами у населених пунктах України; про заборону ввезення і реалізацію на території України етилованого бензину та свинцевих добавок до бензину; про Державний комітет ядерного регулювання; а також проект закону про Концепцію сталого розвитку країни та про засади екологічно-сприятливої господарської діяльності.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності планує до розгляду на восьмій сесії 13 законопроектів. Серед них - обумовлені зобов'язаннями України при вступі до Ради Європи законопроект про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" та три альтернативні проекти Кримінально-виконавчого кодексу України. До другого читання готується законопроект про загальну структуру і чисельність МВС України.

Комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією готується 10 проектів законів: про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та їх витратами; про національне бюро розслідувань України; з пропозиціями Президента Закон України "Про спеціального прокурора і спеціальних слідчих"; про зброю; про запобігання та протидію легалізації ("відмиванню") доходів, отриманих злочинних шляхом.

Комітет з питань національної безпеки і оборони пропонуватиме 11 питань до включення в порядок денний восьмої сесії. Зокрема, шість законопроектів про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку підприємств, науково-дослідних інститутів і організацій, які розробляють та виготовляють боєприпаси, їх елементи та вироби спецхімії; про національну систему конфіденційного зв'язку; про військову поліцію у ЗСУ; про проголошення України зоною вільною від ядерної зброї;

Комітетом з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України пропонується до включення у порядок денний восьмої сесії 2 законопроекти, зокрема, про Регламент Верховної Ради України.

Комітет з питань свободи слова та інформації до розгляду на наступній сесії готує 8 законопроектів, зокрема, до другого читання: про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (нова редакція); про політичну рекламу та політичну агітацію. А також проект Концепції роздержавлення ЗМІ в Україні; три законопроекти про супутникове та кабельне телебачення і радіомовлення; проект Постанови про формування Громадської ради суспільного телебачення і радіомовлення України.

Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин готується 9 законопроектів, зокрема, про статус кримсько-татарського народу; про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України; про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні; про порядок надання притулку в Україні іноземцям та особам без громадянства; про реабілітацію та забезпечення прав осіб з числа етнічних спільнот, що зазнали репресій та були депортовані з території України. До другого читання - про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні; про попередження насильства в сім'ї.

До восьмої сесії Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів планує 17 документів, зокрема, проект Пенсійного кодексу; про обов'язкове державне пенсійне страхування. До другого читання готується законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо сплати коштів на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття платниками фіксованого сільгоспподатку), визначений Президентом як невідкладний.

Серед загальних питань, які згідно з чинним Регламентом мають включатися до поточних розкладів пленарних засідань по мірі готовності, передбачено також розгляд законопроектів з питань ратифікації міжнародних договорів і угод, про зміни в адміністративно-територіальному устрої, звіти органів і посадових осіб підзвітних Верховні Раді України, питання організації роботи парламенту, кадрових призначень тощо.

Відповідно до проекту календарного плану, восьма сесія має розпочатися 4 вересня 2001 року і завершити 18 січня 2002 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також