Необходимо решить проблему "партийных двойников"

20.07.2001, 11:20

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении законопроекты о внесении изменений в Законы Украины "О выборах народных депутатов Украины", "О политических партиях в Украине", "Об объединениях граждан", "О внесении изменений в Регламент Верховной Рады", которые предупредят сходство в названиях партий, общественных организаций и парламентских фракций и групп. (укр.)

Проектами законів, поданих групою народних депутатів - представників різних парламентських груп і фракцій (Ігорем Гавриловим, Олександром Задорожним, Георгієм Крючковим, Олександром Карповим та ін.), пропонується заборонити утворення (реєстрацію) політичних партій, громадських організацій, виборчих блоків політичних партій та депутатських фракцій (груп), якщо їх назва:
- схожа з назвою діючої партії, громадської організації, блоку чи депутатської фракції (групи);
- складається із слів, що є "похідними" від назви вже існуючої партії, громадської організації, блоку чи депутатської фракції (групи);
- схожа з назвою вже існуючої партії, громадської організації, блоку чи депутатської фракції (групи) "настільки, що їх можна переплутати, або якщо вона здатна ввести в оману виборців".

В ході обговорення члени комітету, представники різних політичних сил наголошували на необхідності законодавчого вирішення проблеми "партійних двійників". Депутати погодились, що вищезгадані законопроекти потребують детального доопрацювання. Зокрема, у документах потрібно виписати норми та механізми їх реалізації, що виключатимуть можливість обмежень конституційних прав громадян на вибір та зловживань з боку чиновників при реєстрації партій.

В свою чергу, у висновку Головного науково-експертного управління парламенту зазначається, що із законодавчих пропозицій "юридично коректна лише пропозиція щодо заборони реєстрації партій, громадських організацій, блоків, депутатських фракцій (груп) з однаковими назвами. Інші положення проектів, констатується у висновку, потребують істотного доопрацювання. Експерти вважають, що авторам також слід відмовитись від ідеї "монополізації" діючими політичними партіями типових і давно існуючих політико-ідеологічних напрямків чи платформ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також