Предлагается изменить порядок и механизм индексации доходов населения Украины

17.07.2001, 14:49

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект об индексации денежных доходов населения. (укр.)

Проектом документа пропонується змінити не лише порядок, а й конкретні механізми індексації через норми прямої дії.

Автори законопроекта (Михайло Степанов та Йосип Вінський) пропонують проводити індексацію грошових доходів не лише у зв'язку з ростом цін, але й у випадках зростання заробітної плати в небюджетній сфері економіки, а також проводити індексацію мінімальних соціальних гарантій.

До об'єктів індексації грошових доходів громадян документом пропонується віднести: пенсії, державну соціальну допомогу (малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми, інвалідам), стипендії, оплату праці (у грошовому забезпеченні), грошову компенсацію при поновленні на роботі, суми відшкодувань за ушкоджене здоров'я на виробництві, а також суми, що мають право на відшкодування в разі втрати годувальника. Проектом також передбачається індексування грошових доходів громадян у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до проекту документа, право на індексацію грошових доходів надаватиметься у випадку, якщо величина базових чи поточних індексів споживчих цін та заробітної плати перевищить 105% (поріг індексації).

Законопроектом передбачається можливість проведення індексації грошових доходів громадян за рішенням органів місцевого самоврядування з урахуванням реґіонального індексу споживчих цін.

Автори також пропонують ввести раціональний механізм підвищення державних гарантій оплати праці, пенсійного забезпечення, інших соціальних виплат та запровадити механізми забезпечення гласності і громадського контролю за проведенням індексації.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також