Парламент рассмотрит законопроект об электронных документах

14.07.2001, 13:23

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендовал парламенту рассмотреть и одобрить в первом чтении правительственный законопроект об электронных документах и электронном документообороте. (укр.)

Законопроект пропонує встановити основні організаційно-правові засади електронного документообігу та використання електронних документів. Як наголошують автори, через відсутність таких засад сьогодні в Україні загальмована уся діяльність, пов'язана з електронною торгівлею, зокрема і в мережі Інтернет.

Мета законопроекту - надати електронним документам юридичної сили, рівної паперовим. На думку авторів документа, електронний цифровий підпис - інструмент, що дозволить створити правові основи для електронного документообігу (в тому числі в мережі Інтернет), укладати угоди, створювати платіжні системи нового типу, електронні ціні папери тощо.

Як зазначається в проекті документа, виходячи з властивостей застосування електронного цифрового підпису він може використовуватися для підтвердження цілісності, дійсності та авторства будь-яких електронних документів: текстових, графічних, окремих строк та записів у базах даних.

В ході засідання перший заступник голова Державного комітету зв'язку України Олександр Баранов підкреслив необхідність термінового прийняття відповідного закону, оскільки, недостатня врегульованість відносин в цій сфері гальмує впровадження новітніх інформаційних технологій в Україні.

У свою чергу члени Комітету висловлювалися за доцільність врахування у законопроекті норми адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, електронному документообігу тощо. Вони також запропонували розробити концепцію інформаційно-електронної безпеки. В ході засідання представники Комітету наголошувалися на необхідності розробки законопроекту про цифровий підпис.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також