У Украины будет свой рыболовецкий флот

05.07.2001, 11:37

На заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии и чрезвычайных ситуаций был одобрен проект закона "О Национальной программе строительства суден рыбопромышленного флота Украины на 2001-2010 годы. (укр.)

Майже 5 млрд. гривень має бути залучено у найближчі роки для будівництва і модернізації риболовецьких суден переважно на вітчизняних підприємствах. Таку головну мету визначено в проекті цього закону.

Необхідність такої розбудови рибопромислового флоту диктується тим, що більша його частина нині перебуває на межі фізичного і морального старіння. До 2004 року океанічні та морські рибальські судна будуть практично всі списані, що призведе до падіння обсягів вилову риби. У той же час, підприємства риболовецької галузі через фінансову скруту не мають змоги замовляти нові судна. Існуюча система кредитування не дозволяє залучати кредити на економічно вигідних умовах на терміни до 10 років, що вимагає специфіка виробництва. Через це протягом останніх п'яти років у нас було побудовано лише 3 риболовецькі траулери, 3 рефрижератори та 3 швидкісні катери.

Тому у проекті Національної програми основними цілями визначено створення підприємствам сприятливих умов для будівництва нових рибопромислових суден. Майже 90% залучених коштів складатимуть комерційні, інвестиційні та іноземні кредити. Решту - власні кошти підприємств, а також з державного бюджету. Зокрема, 3,7 млрд. гривень цих капіталовкладень піде на спорудження суден океанічного та морського промислу. При цьому важитиме обгрунтований вибір типів та кількості суден, що має відповідати світовим стандартам.

Оскільки судна будуватимуться переважно на вітчизняних заводах, це дасть можливість повніше завантажити їх потужності. Відрахування до бюджету від цієї виробничої діяльності суднобудівників досягнуть 2,6 млрд. гривень. Підприємствам-замовникам риболовецьких суден передбачено створити умови для своєчасного повернення узятих кредитів.

Із введенням в експлуатацію наміченого проектом Національної програми кількісного та типового складу суден тільки на підприємствах рибного господарства буде створено понад 11 тисяч робочих місць. А реалізація на внутрішньому ринку риби і морепродуктів, добутих вітчизняним флотом, зросте на 70%.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також