Время принимать решения

06.07.2001, 11:05

5 июня в Верховной Раде Украины был день принятия решений. (укр.)

По доповiдi Мiнiстра фiнансiв України Iгоря Мітюкова та спiвдоповiдi заступника голови парламентського Комiтету з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi Iгоря Юшка народнi депутати розглянули проект Закону "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики в обмiн на активи акцiонерного комерцiйного банку "Україна". Сутнiсть позицiї спiвдоповiдача зводилася до того, що прийняття такого закону не застереже держбюджет вiд втрат через банкрутство (активи банку не представлено урядовi) i ляже великим тягарем на 1,8 мiльйона пересiчних вкладникiв - громадян України. Пропонувалося зачекати висновкiв слiдчої комiсiї, насамперед стосовно неповернених кредитiв. У зв'язку з недостатньою з'ясованiстю обставин банкрутства додаткову iнформацiю надав голова Нацiонального банку Володимир Стельмах. В обговореннi питання взяли участь народнi депутати України Олександр Єльяшкевич, Наталiя Вітренко, Михайло Бродський, Володимир Черняк, Валентина Семенюк, Вiктор Суслов, Вiталiй Журавський. Вони пiддали рiзкiй критицi уряд та НБУ за ситуацiю, що складається в фiнансово-банкiвськiй системi. Пропозицiю про пiдтримку законопроекту в першому читаннi сесiя не пiдтримала.

Далi розглядалися законопроекти за процедурою другого читання. В результатi було прийнято в цiлому Закони: "Про визнання та виконання в Українi рiшень iноземних судiв"; "Про введення мораторiю на примусову реалiзацiю майна"; "Про Фонд державного майна України"; "Про Фонд гарантування вкладiв фiзичних осiб"; "Про засади функцiонування оптового ринку електричної енергiї в Українi"; "Про внесення змiн до Закону України "Про державнi гарантiї вiдновлення заощаджень громадян України"; "Про боротьбу iз захворюванням на туберкульоз"; "Про iнновацiйну дiяльнiсть"; "Про право власностi на окремi види майна".

Для пiдготовки до остаточного схвалення було прийнято в другому читаннi проект Сiмейного кодексу України.

Обговорювалось і питання стосовно проекту Закону про внесення змiн до статей 19 i 20 Закону України "Про основи соцiальної захищеностi iнвалiдiв в Українi". Спершу в першому i другому читаннi як законопроект, а далi й у цiлому сесiя прийняла цей законодавчий акт.

Народнi депутати також ухвалили в цiлому Закони: "Про внесення змiн до Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi"; "Про внесення змiн до Закону України "Про державне регулювання виробництва i торгiвлi спиртом етиловим, коньячним i плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами"; "Про альтернативнi джерела енергiї"; "Про внесення змiн до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (щодо порушення законодавства про планування i забудову територiй)"; "Про амнiстiю"; "Про внесення змiн до Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту".

Стосовно проекту Закону "Про судовий устрій" мав слово голова Комітету з питань правової політики Олександр Задорожній. Він прокоментував подані документи, доповів про рішення комітетських фахівців щодо процедури підготовки узгодженої редакції законопроекту, який і має бути поданий на перше читання. Узгодження потребують, як зазначалося, положення щодо окружних і військових судів, Верховного Суду України. Після короткої бурхливої дискусії з проектів двох авторських груп (народних депутатів України Віктора Шишкіна і Юрія Кармазіна) відбулося голосування. Законопроекти не було підтримано, як і проект Постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії для підготовки єдиної узгодженої редакції законопроекту. Питання допрацьовуватиметься в профільному та суміжних комітетах.

У першому читанні сесія прийняла законопроекти: "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів"; "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим"; "Про внесення змін до Закону України "Про оплату праці"; "Про археологічну спадщину".

З врахуванням висловлених під час обговорення пропозицій і зауважень сесія ухвалила Постанову про підсумки парламентських слухань щодо стану боротьби з корупцією в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також