Выплата трудовых сбережений, возможно, начнется с 2002 года

07.07.2001, 11:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда согласился с текстом сравнительной таблицы к законопроекту о механизме возвращения трудовых сбережений населения. (укр.)

Законопроектом передбачається врегулювати порядок здійснення виплат із усіх видів заблокованих рахунків громадян, які були відкриті в Ощадному банку України та правонаступників установ колишнього Укрдержстраху до 1 січня 1992 року, а також товарних облігацій випуску 1982 і 1990 років.

В редакції законопроекту, запропонованій членами Комітету, для виплати з цих рахунків передбачається запровадити систему спеціальних рахунків (для обігу у безготівковому вигляді грошей, випущених у зв'язаних, або кредитних, емісіях Нацбанку України) та особових рахунків.

Передбачається, що грошові кошти із спеціальних рахунків мають обертатися виключно в безготівковому вигляді. Вони не повинні конвертуватися в іноземні валюти, на їхні залишки не нараховуються проценти, а банки не використовують їх в якості ресурсів для кредитування. Також передбачається, що на ці грошові кошти не має розповсюджуватися доля картотек.

Розмір заощаджень в рублях станом на 1 січня 1992 року автори законопроекту пропонують перерахувати у гривні (згідно з умовами деномінації), збільшивши його на індекс споживчих цін з 1992 по 2000 роки, в подальшому - щомісяця на індекс до моменту отримання вкладу.

Передбачається, що держава погашатиме всю суму виплат з рахунків за 3 роки.

Громадяни - власники спеціальних рахунків, у разі прийняття відповідного закону, отримають право придбання товарів і послуг у суб'єктів підприємницької діяльності. Вони зможуть внести оплату за користування житлом, житлово-комунальні послуги, проведення газу, встановлення телефону і оплату переговорів, оплатити послуги систем охорони здоров'я та освіти.

Законопроектом передбачено також використання громадянами грошових коштів із спеціальних рахунків на необхідний ремонт житлового приміщення, купівлю квартири, будинку, дачі, присадибної ділянки, автомобіля чи інших товарів вітчизняного виробництва. Грошові кошти можуть бути використані і для оплати витрат на поховання, весілля, ювілеї, свята.

Закон в разі його ухвалення парламентом набере чинності з 1 січня 2002 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також