Определяется статус акционерных обществ

09.07.2001, 12:20

Верховная Рада Украины рассмотрела правительственный проект Закона об акционерных обществах. (укр.)

У доповіді голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олега Мозгового і співдоповіді члена парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Олександра Слободяна було представлено урядовий проект Закону про акціонерні товариства.

Ним визначається порядок створення, діяльності, реорганізації та ліквідації АТ, їх правовий статус, права та обов'язки акціонерів. Зазначалося, що законопроект надзвичайно актуальний, оскільки АТ стають ефективною організаційною формою для залучення капіталу, перебудови економічно-господарської діяльності. Адже в Україні нині діють уже понад 36 тисяч акціонерних товариств.

Новий законодавчий акт має допомогти в регулюванні цієї галузі, де діє поки що вже застарілий закон "Про господарські товариства".

Віддавши належне позитивам, народні депутати привертали увагу й до його вад. Зокрема, йшлося про необхідність повніше узгодити документ з проектом Цивільного кодексу. Насамперед, щодо розподілу пакету акцій. Потребуються й узгодження з чинними законами "Про цінні папери та фондову біржу", "Про банки і банківську діяльність", "Про страхування" та ін.

Пропонувалося прийняти законопроект у першому читанні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також