От партнерства к ассоциированному членству

11.01.2002, 11:25

"Настоящий характер взаимодействия Украины и Европейского союза способствует переведению отношений Украины и ЕС от партнерства к ассоциированному членству". Такое пожелание выразил Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко 10 января в Мадриде во время переговоров с "Тройкой ЕС". (укр.)

З боку ЄС в них взяли участь: Міністр закордонних справ Іспанії Юзеп Піке, Верховний Представник з питань Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС Хав'єр Солана, член Європейської комісії з питань зовнішніх відносин Кристофер Паттен та Державний секретар МЗС Данії Карстен Сондергорд.

Глава зовнішньополітичного відомства України привітав свого іспанського колегу з початком головування Іспанії в Європейському союзі. Юзеп Піке зі свого боку ознайомив українську сторону з Робочим Планом Іспанії стосовно реалізації спільної стратегії ЄС щодо України. Він був високо оцінений українською стороною, яка висловила сподівання на його успішну реалізацію.

На зустрічі були детально обговорені результати Лакенського самміту Європейського союзу. А. Зленко дав високу оцінку рішенням цього форуму, спрямованого на реформування ЄС в контексті його розширення. Було висловлено переконання, що ці процеси повинні відкрити нові перспективи для європейської інтеграції України.

Сторони обговорили можливості поглиблення співробітництва між Україною та Євросоюзом в контексті створення Європейських сил швидкого реагування.

На прохання співрозмовників А. Зленко розповів про ситуацію в Україні, зокрема, в світлі наступних парламентських виборів. Він зробив особливий наголос на тому, що передвиборна кампанія матиме демократичний та прозорий характер. Було висловлене спільне переконання, що вибори до Верховної Ради повинні стати важливим кроком на шляху подальшого становлення України як демократичної європейської держави.

"Трійка ЄС" високо оцінила економічні успіхи, досягнуті Україною протягом останніх двох років. Сторони були єдині в тому, що позитивні процеси в економіці України відкривають нові можливості для реалізації її євроінтеграційних прагнень.

В ході переговорів окремо було обговорено ситуацію в Афганістані, на Балканах та в Республіці Молдова.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також