Итоги членства Украины в СБ ООН

09.01.2002, 13:06

1 января 2002 года Украина завершила членство в Совете Безопасности ООН, которое продолжалось два года. (укр.)

Здобуття членства в Раді Безпеки ООН та ефективне виконання Україною обов'язків непостійного члена цього органу у 2000-2001 роках стало не лише відповідальним випробуванням для нашої держави на міжнародній арені, але й одним з найвагоміших досягнень вітчизняної зовнішньої політики за останні роки.

Як вважають міжнародні оглядачі, найважливішими подіями в роботі Ради Безпеки у 2000-2001 роках стало проведення у вересні 2000 року засідання цього органу на найвищому рівні, присвяченого обговоренню питання "Забезпечення ефективної ролі Ради Безпеки у підтриманні міжнародного миру і безпеки, особливо в Африці", а також скликання у листопаді 2001 року засідання Ради Безпеки на міністерському рівні щодо боротьби з міжнародним тероризмом.

Обидві ці події були реалізовані за ініціативою України. Зокрема, історичний Самміт Ради Безпеки 2000 року було проведено на пропозицію Президента нашої держави Леоніда Кучми. Українська ініціатива, виголошена Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком, щодо скликання міністерського засідання РБ для обговорення шляхів глобальної боротьби з тероризмом стала важливим внеском в консолідацію міжнародних зусиль, спрямованих на подолання цього безпекового виклику.

Кульмінацією роботи делегації стало головування України в Раді Безпеки у березні 2001 року, яке засвідчило її вміння здійснювати ефективний і конструктивний вплив на процес прийняття рішень та робити вагомий практичний внесок в їхню реалізацію.

Важливим результатом роботи делегації України став прогрес у реалізації ініціативи Президента України, проголошеної на Саммітах Тисячоліття та РБ, щодо активізації ролі Ради Безпеки в розв'язанні так званих "заморожених" конфліктів, проведення відкритого засідання РБ з розгляду підсумків виконання Декларації Самміту РБ, активна і результативна участь у розробці і прийнятті рішень цього органу з балканської проблематики, близькосхідного процесу, врегулювання ситуації в Абхазії, Грузія, та інших актуальних питань.

За час членства в Раді Безпеки вдалося значно розширити обсяги та географію участі України в миротворчих операціях ООН. У 25 разів було збільшено кількість українських представників в операціях ООН з підтримання миру (станом на 1 січня 2002 року 1551 український миротворець бере участь в 9 операціях та місіях ООН, зокрема в Боснії і Герцеговині, Грузії, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії-Еритреї, Косово (СРЮ), Лівані, на Превлакському півострові (Хорватія), у Східному Тиморі і Сьєрра-Леоне). Україна за цим показником посідає 8 місце серед держав-членів ООН та перше - серед європейських країн.

В цілому, впродовж 2000-2001 років Радою Безпеки було проведено 912 засідань, з яких 336 офіційних та 576 - у форматі неофіційних консультацій. Члени Ради Безпеки розглянули 158 доповідей, представлених Генеральним секретарем ООН з питань, що стоять на її порядку денному. За цей період було схвалено 101 резолюцію, 80 заяв Голови, понад 200 заяв для преси та 42 комюніке.
По материалам пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також