В Таможенный кодекс предлагают внести изменения

11.11.2002, 11:27

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в целом проект Закона о внесении изменений к Таможенный кодекс Украины (относительно товаров легкой промышленности). (укр.)

Голова Комітету С. Буряк зазначив, що необхідність прийняття цього законопроекту обгрунтовується потребою виконання міжнародних зобов'язань України, передбачених Угодою між Україною та ЄС про торгівлю текстильною продукцією на період 2001-2004 роки.

Країни ЄС є основним ринком збуту української текстильної продукції. Так, впродовж останніх років на них припадає понад дві третини українського експорту текстильних та швейних виробів.

З огляду на угоди про взаємне надання режиму найбільшого сприяння, укладені Україною із значною кількістю держав світу, пільгові ставки мита на імпорт на національну територію товарів походженням з таких країн повинні бути аналогічними тим, під які підпадають поставки в Україну товарів походженням з ЄС. Це обумовлює передбачене в проекті зменшення пільгових ставок ввізного мита на деякі товарні позиції (груп 52-63 УКТ ЗЕД).

На засіданні Комітету підкреслювалося, що зниження тарифів застосовується тільки до пільгових ставок ввізного мита, проте як повні ставки мита залишаються без змін.

Наголошувалося також, що значні виробничі потужності вітчизняних швейних підприємств та їх технічний стан дозволяють збільшити виробництво різних видів одягу, однак обмеженість внутрішнього ринку стримує розвиток цієї галузі промисловості.

Для окремих швейних підприємств країни ЄС є єдиним ринком збуту і його втрата може призвести до зупинки виробництва. У результаті роботи зі збереження безквотового режиму для текстильних товарів походженням з України до країн ЄС, очікується збільшення обсягів вітчизняного виробництва таких товарів та подальше покращання соціальної ситуації (нові робочі місця, заробітна плата тощо) для працівників легкої промисловості. І як наслідок, збільшення надходжень до бюджету.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також