Парламенту предложено принять изменения к Криминальному и Криминально-процессуальный кодексам Украины

29.11.2002, 11:41

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в Криминальный и Криминально-процессуальный кодексы Украины, внесенный Кабинетом Министром. (укр.)

Проектом, зокрема, передбачається виключити з переліку злочинних порушення у вигляді змови про зміну чи фіксування цін з метою усунення конкуренції, скасувати кримінальну відповідальність за умисне неподання, подання свідомо недостовірної інформації Антимонопольному комітету України або його територіальному відділенню та ухилення від виконання законних рішень цих органів, а також посилити відповідальність за злочини передбачені низкою статей Кримінального кодексу, привівши їх у відповідність із Законом України "Про захист економічної конкуренції".

Документом пропонується такий вид злочину, як примушування до антиконкурентних узгоджених дій, які заборонені законодавством про захист економічної конкуренції, поєднане з насильством або заподіянням шкоди карати позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Ті ж самі дії, вчинені організованою групою або особою, раніше судимою за злочин, карати позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту декриміналізує окремі правопорушення у сфері економічної конкуренції, що не становлять великої суспільної небезпеки, посилить відповідальність за найбільш небезпечні злочини, дозволить підвищити ефективність захисту економічної конкуренції та припинення цінових змов.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також