Парламенту рекомендуют ратифицировать Соглашения о создании зоны свободной торговли ГУУАМ

26.11.2002, 11:33

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендовал парламенту принять в целом законопроект о ратификации Соглашения о создании зоны свободной торговли между странами-участницами ГУУАМ. (укр.)

Комітет у закордонних справах рекомендує Верховній Раді ухвалити в цілому законопроект про ратифікацію Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами-учасницями ГУУАМ.

Угода підписана 20 липня 2002 року на зустрічі глав держав-учасниць ГУААМ.

Документ закладає правову основу зони вільної торгівлі держав ГУУАМ, а його основні положення - є стратегією розширення присутності українських товаровиробників на зовнішніх товарних ринках країн ГУУАМ.

Метою укладення Угоди є підтвердження позицій цієї групи країн щодо зняття адміністративних та технічних перешкод на шляху взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва з метою використання переваг міжнародного розподілу виробництва продукції та підвищення рівня життя громадян у державах-учасницях Угоди.

Положеннями Угоди закріплюються та вдосконалюються норми щодо незастосування мита, податків та інших зборів, що мають еквівалентну з митом дію (а також кількісних обмежень) при експорті (імпорті) товарів походженням з митної території однієї з сторін і призначених для митних територій інших сторін Угоди.

Принципова позиція України з питання покращення ефективності режиму вільної торгівлі у відносинах з державами ГУУАМ, що знайшла відображення у положеннях Угоди, полягає у створенні зони вільної торгівлі з усуненням будь-яких вилучень, на основі норм і принципів ГАТТ/СОТ.

Ратифікації Угоди про створення зони вільно торгівлі між державами ГУУАМ стане правовою базою для зростання експортного потенціалу національного виробництва і закріплення вітчизняних підприємств на ринках держав ГУУАМ, надасть початок новому етапу економічного співробітництва країн угрупування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також