Размер минимальной пенсии не должен быть ниже прожиточного минимума

12.11.2002, 10:45

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендовал парламенту одобрить в первом чтении проект закона о внесении изменений в Декрет Кабинета Министров "О налоге на прибыль с граждан". (укр.)

Законопроектом пропонується: не включати до сукупного оподатковуваного доходу доплати до державних пенсій до розміру прожиткового мінімуму на одну особу, визначеного на відповідний рік, за рахунок юридичних та фізичних осіб; не враховувати зазначені виплати при визначенні бази нарахування страхових внесків, податків і зборів, які нараховуються на фонд оплати праці відповідно до законів України.

Автор народний депутат О. Стоян мотивував запропоновані зміни до Декрету Кабінетів Міністрів необхідністю законодавчого врегулювання соціальних проблем, що виникли в суспільстві. А саме, автор вважає, що розмір мінімальної пенсії за віком, як основної державної соціальної гарантії, не може бути нижчим від прожиткового мінімуму.

На думку автора, джерелом зазначених виплат є прибуток, що залишається в розпорядженні підприємств, організацій, фізичних осіб після оподаткування.

"Внесення запропонованих змін, - вважає автор, - не зменшить розмір доходної частини бюджету, а навпаки, призведе до їх збільшення за рахунок надходжень податку на додану вартість, акцизного збору, податку на прибуток тощо від зростання купівельної спроможності пенсіонерів - отримувачів таких доплат".
По материлам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також