Законопроект народных депутатов лучше правительственного

15.11.2002, 13:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о гражданском демократическом контроле над Военной организацией и правоохранительными органами государства, внесенный народными депутатами Г. Крючковым и Б. Андресюком. (укр.)

Таке рішення Комітет прийняв після обговорення проекту закону про демократичний цивільний контроль за військовими формуваннями та правоохоронними органами, внесений Кабінетом Міністрів. Комітет також прийняв рішення врахувати конструктивні положення урядового законопроекту при підготовці документа до другого читання.

Комітет мотивував своє рішення тим, що законопроект, внесений урядом, переважно складається з декларативних норм, які роблять посилання на інші законодавчі акти. Крім того, низка норм законопроекту дублює або створює колізії з відповідними положеннями Конституції та законів України.

Законопроект народних депутатів Г. Крючкова та Б. Андресюка визначає правові засади і організаційні форми здійснення цивільного демократичного контролю з боку інституцій громадянського суспільства над Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до Законів України, а також правоохоронними органами держави. У ньому чітко визначені дії Президента України, Верховної Ради та парламентських комітетів щодо контролю над силовою сферою.

Проектом закону передбачається запровадити посаду представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини у питаннях військовослужбовців.

У законопроекті визначені повноваження уряду, інших органів виконавчої влади, а також громадських організацій, громадян та засобів масової організації щодо цивільного контролю над силовими структурами. Громадські організації і ЗМІ, відповідно до документу, матимуть право одержувати вичерпну інформацію, крім таємної, з усіх питань оборони, життя військових колективів, витрачання коштів на потреби оборони.

У документі по-новому виписані існуючі та потенційні загрози, зокрема, проблеми тероризму, злочинних угруповань, питання, пов'язані з охороною державного кордону і роль прикордонних структур, більш конкретно поставлені завдання з відвернення загроз і забезпечення безпеки.

Законопроект передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність за його порушення. Автори законопроекту пропонують ввести його в дію одразу після підписання Президентом України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також